Laboratorul german CureVac anunţă că principalul său vaccin-candidat - cu tehnologia ARN mesager - împotriva covid-19 are o eficienţă de doar 47%, potrivit analizei intermediare a unui studiu clinic la scară mare, şi că nu îndeplineşte, în acest stadiu, criteriile necesare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinul ”a atins o eficienţă preliminară de 47% împotriva covid-19, indiferent de gravitatea bolii, şi nu îndeplineşte criteriile statistice de succes pre-specificate”, a anunţat miercuri într-un comunicat laboratorul german, care a semnat un contract important cu Uniunea Europeană (UE).

”Eficienţa finală ar putea încă să se schimbe”, apreciază CEO-ul laboratorului, Franz-Werner Haas, care citează dificultăţi cauzate de apariţia unor noi variante ale SARS-CoV-2.

”Noi am sperat la rezultate mai solide în analiza imediată, însă am constatat că este dificil să obţinem o eficienţă mare, din cauza acestei game de variante fără precedent. Continuăm studiul până la analiza finală”, anunţă el.

ÎNTÂRZIERI

CureVac s-a lansat în cursa dezvoltării unui vaccin anticovid în ianuarie 2020, în acelaşi timp cu alianţa germano-americană BioNTech/Pfizer şi compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, care au fost primele care au obţinut unda verde a unor autorităţi de reglementare în vederea comercializării vaccinurilor lor, care la bază tot thenologia ARN mesager.

Acesta este primul studiu cu privire la eficienţă publicat de către laboratorul german, care se află în faza finală a testelor clinice la scară mare - aproximativ 40.000 de voluntari în Europa şi America Latină.

În total 134 de voluntari s-au îmbolnăvit de covid-19, iar 124 de cazuri au fost secvenţiate în vederea identificării variantei infecţiei.

Un singur caz prezenta tulpina originală SARS-CoV-2, iar ”peste jumătate din cazuri (57%)” au fost cauzate de variante considerate îngrijorătoare de către OMS.

Laboratorul german, cu sediul la Tübingen (sud), era considerat la începutul pandemiei unul dintre cele mai promiţătoare în a crea un vaccin anticovid.

Comisia Europeană (CE) a semnat cu acest laborator din domeniul biotehnologiei un contract în vederea achiziţionării a 405 milioane de doze.

CureVac intenţiona iniţial să ceară aprobarea vaccinului în Europa la sfârşitul lui mai sau la începutul lui iunie, după ce a angajat o procedură de examinare continuă la Agenţia Europeanăa medicamentului (EMA) şi pe măsura publicării datelor.

Autorităţile germane au anticipat recent o întârziere şi mizau pe luna august, în aşteptarea rezultatelor cu privire la eficienţa vaccinului.

Laboratorul german s-a aliat cu giganţii farmaceutici elveţian Novartis şi german Bayer în vederea producţiei. El dezvoltă, în paralel, vaccinuri de a doua generaţie, care vizează variante SARS-CoV-2, însă a cărăr dezvoltare a avansat foarte puţin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.