Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, medicul chirurg Călin Pavel Cobelschi, conduce cea mai mare unitate medicală publică din judeţ, iar în timpul liber acordă consultaţii şi la o clinică privată situată pe aceeaşi stradă cu spitalul, la doi paşi de acesta. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede însă că funcţia de manager de spital este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică. Medicul Călin Pavel Cobelschi susţine că nu este în incompatibilitate întrucât lucrează clinica privată „ca simplu angajat”, part time, în timpul său liber.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Medicul Călin Cobelschi a semnat contractul de management cu Unitatea administrativ Teritorială Judeţul Braşov la 5 iunie 2019, după ce a câştigat concursul susţinut în luna aprilie a aceluiaşi an şi la care au participat doi candidaţi. La semnarea contractului de management pentru o perioadă de patru ani, Cobelschi conducea deja spitalul, ca interimar, din octombrie 2018, după ce mai ocupase funcţia de conducere a unităţii sanitare o perioadă scurtă de timp, câteva luni, în perioada 2009-2010. 
În paralel cu activitatea de manager al celui mai mare spital public din judeţul Braşov, chirurgul Călin Cobelschi îşi desfăşoară activitatea şi în sistem privat, la clinica Hiperdia situată în Calea Bucureşti din municipiul Braşov.
Costul unei consultaţii la medicul Cobelschi este, la privat, de 350 de lei. În ciuda preţului care poate fi considerat mare, medicul chirurg nu duce lipsă de pacienţi. Pentru Călin Cobelschi, lista de aşteptare la clinica privată este plină pentru următoarele trei săptămâni. 
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede, la articolul 178, alineatul (1) că „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu:  a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”. 
Contactat telefonic, managerul Spitalului Judeţean Braşov a evitat, iniţial, să răspundă oricăror întrebări, precizând că este în afara programului şi că la întrebările presei poate răspunde „reprezentantul” spitalului. Ulterior, Călin-Pavel Cobelschi a declarat că „garantează” că nu se află în incompatibilitate. 
„Eu acolo (la clinica privată – n.r.) sunt angajat, lucrez în timpul liber. Eu am dreptul să lucrez angajat cu contract parţial de muncă în altă parte. Eu sunt angajat”, a declarat Călin Cobelschi pentru News.ro. 
Acesta mai spune că s-a consultat inclusiv cu profesionişti din domeniul dreptului cu privire la această situaţie. 
„Avocaţii mi-au spus că eu pot funcţiona ca angajat, în timpul meu liber. Nu este firma mea, sunt un simplu angajat”, mai spune managerul.
Medicul Călin Cobelschi declară că merge la clinica privată o dată pe săptămână.
În ceea ce priveşte situaţia clinicii private la care oferă consultaţii, internetul arată că aceasta funcţionează în municipiul Braşov, Calea Bucureşti nr. 27, în timp ce Spitalul Judeţean pe care doctorul Cobelschi îl conduce funcţionează pe Calea Bucureşti nr. 25. 
 
Managerul spitalului public susţine că spaţiul în care funcţionează clinica privată la care lucrează nu are un contract cu Spitalul Judeţean Braşov, pentru că spaţiul respectiv nu este al Spitalului Judeţean. Site-ul oficial al companiei care operează clinicile arată că la Braşov  Hiperdia îşi are sediul în  „Calea Bucuresti Nr. 25-27 (în incinta Spitalului Judeţean)”
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.