Germania şi-a rechemat un pluton NATO aflat în misiune în Lituania, în urma unor dezvăluiri ale revistei Der Spiegel, potrivit cărora militari din pluton au dat dovadă de comportament rasist şi antisemit şi au fost acuzaţi de agresiuni sexuale, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această conduită a militarilor germani urmează să fie ”pedepsită cu toată severitatea”, a subliniat ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită ”AKK”, care a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter retragerea plutonului.

Patru militari germani au fost retraşi iniţial din Lituania, în urma unei anchete.

Ei au fost trimişi în Lituania în cadrul ”prezenţei avansate înaintate” NATO, o misiune de formare a militarilor din state din Europa de Est în vederea descurajării Rusiei.

”Comportamentul necorespunzător al unor militari în Lituania este o palmă dată oricui munceşte în Bundeswehr (armata germană) zi de zi pentru a servi securitatea ţării noastre”, denunţă AKK.

Întregul pluton este retras ”imediat”, iar toate investigaţiile şi procedurile necesare urmează să aibă loc în Germania, anunţă ea.

Ministrul a anunţat marţi că militarii care cunoşteau incidente şi nu le-au raportat urmează să fie, la rândul lor, pedepsiţi.

Der Spiegel dezvăluie că aceste acuzaţii au legătură cu o petrecere la un hotel, în Lituania, la sfârşitul lui aprilie.

Un anumit număr de militari sunt suspectaţi de agresivitate, ameninţări cu violenţa, filmarea unei agresări sexuale a unui militar şi cântarea unor cântece antisemitice.

Ulterior au apărut apărut acuzaţii distincte de abuz sexual şi rasial în cadrul plutonului, iar unii militari au raportat că alţi militari au cântat un cântec de ziua lui Adolf Hitler, pe 20 aprilie, potrivit Der Spiegel.

Guvernul german a luat măsuri împotriva extremismului în rândul forţelor armate de cel puţin două ori în ultimii ani.

AKK a ordnat anul trecut desfiinţarea în parte a comandoului de elită Kommando Spezialkräfte (KSK), după ce 20 de membri ai acestuia au fost suspectaţi de extremism de dreapta.

Potrivit presei germaane, ea a anunţat marţi că KSK nu va fi desfiinat complet, după un an de reforme.

În 2017, au avut loc percheziţii în toate cazărmile din Germania, în urma descoperirii unor simmboluri din epoca nazistă în două cazărmi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.