Ludovic Orban a afirmat că săptămâna viitoare vor începe procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului, după ce plenul reunit de miercuri a adoptat hotărârea de revocare din funcţie a Renatei Weber, deoarece obiectivul coaliţiei este ca numirea să fie făcută până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Liderul PNL a adăugat că decizia Legislativului poate fi atacată la Curtea Constituţională de către PSD, însă hotărârea celor două Camere îşi produce efectele imediat. În timp ce Orban susţinea declaraţii de presă pe holurile Parlamentului, în fundal s-a putut auzi vocea Dianei Şoşoacă, senatoare, care i-a strigat preşedintelui Camerei Deputaţilor „Ruşine să vă fie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care stă la baza revocării. Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedură care e prevăzută în Constituţie, în lege, în Regulamentele comune. Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea unui nou Avocat al Poporului”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri la Parlament. 
 
Întrebat pe cine va propune coaliţia pentru funcţia de Avocat al Poporului, preşedintele Camerei a răspuns: „Când vom lua decizia, o vom face publică. Aş prefera să nu vehiculez nume de posibili candidaţi până nu luăm decizia finală. Suntem aproape de o decizie şi când o vom lua o vom face publică”.
 
Liderul PNL a adăugat că Renate Weber putea să participe oricând la şedinţa de plen reunit de miercuri şi a precizat că revocarea acesteia din funcţie nu a încălcat statul de drept.
 
„Doamna Renate Weber a fost la şedinţa comisiilor juridice şi a prezentat acolo argumentele, dacă voia putea să vină şi la plenul reunit. Nu a dorit. Asta este.  Nu este nicio încălcare a statului de drept. În toate argumentele care au fost cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice şi, în mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber”, a completat Orban.
 
Chestionat în ce măsură afectează calendarul de numire a unui nou Avocat al Poporului o sesizare la CCR a PSD, preşedintele liberalilor a replicat: „Noi vom numi un nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare. Acesta este obiectivul pe care l-am stabilit. Dacă cineva atacă la Curtea Constituţională, evident este vorba de o hotărâre a Parlamentului, poate să fie atacată hotărârea, numai că hotărârea îşi produce efecte imediat”. 
 
Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru News.ro surse politice. Astfel ar putea fi propus pentru această poziţie Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj-Napoca.
 
PSD a anunţat că va ataca la CCR decizia Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.