Două persoane au fost reţinute miercuri în dosarul decesului a trei pacienţi din unitatea mobilă ATI a Spitalului "Victor Babeş" din Capitală după oprirea instalaţiei de oxigen. Cele două persoane sunt un şef serviciu tehnic şi un instalator. Procurorii vor cere arestarea preventivă. Reprezentanţii spitalului afirmă că ambii îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cei doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş, reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, acuzaţi de ucidere din culpă / Procurorii vor cere arestarea preventvă pentru 30 de zile

 

UPDATE - Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 - când trei pacienţi au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectaţi bolnavii de COVID 19 -, conducerea şi personalul unităţii sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei.


Precizăm faptul că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevărului.

Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş" transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”, au precizat reprezentanţii unităţii medicale după reţinerea celor doi angajaţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Cei doi au fost chemaţi, miercuri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru noi audieri în dosarul morţii celor trei pacienţi intubaţi în TIR-ul ATI din cauza opririi instalaiei de oxigen
Un raport preliminar a indicat că instalaţia de oxigen nu a fost defectă, ceea ce însemna că moartea celor trei persoane ar fi fost determinată de o eroare umană.
 
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, încă de la producerea incidentului, că personalul a sesizat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor, din cauza creşterii presiunii peste limita admisă şi că reprezentantul firmei care distribuie ventilatoarele a refuzat să intre în unitatea mobilă, deşi i s-a pus la dispoziţie echipament de protecţie. Tot atunci, şeful DSU Raed Arafat a declarat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană, iar când se depăşesc 6 bari, intră în stare de alertă şi se opresc. El a precizat că personalul medical a intervenit să preia ventilaţia pacienţilor. 

Conform anchetatorilor, angajaţii spitalului ar fi provocat, însă, din greşeală, închiderea automată a instalaţiei de oxigen.

Şeful Serviciului Tehnic de Spitalul Victor Babeş a hotărât să ia măsuri şi a trimis la faţa locului doi subalterni, să rezolve problema presiunii, iar unul dintre ei a răsucit robinetul în direcţia greşită. Presiunea în instalaţie a depăşit limita de 6 bari, ceea ce a declanşat sistemul de autoprotecţie al instalaţiei de oxigen, iar aceasta s-a oprit. 
Trei persoane  au murit în 12 aprilie după ce instalaţia de oxigen a unităţii mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti s-a oprit.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.