Peste 5.000 de ungari au manifestat la Budapesta împotriva unei legi care urmează să fie adoptată de Parlament marţi şi care interzice ”reprezentarea” homosexualităţii şi transsexualităţii în spaţiul public, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atunci când deputaţii vor vota, mâine (marţi), trebuie să-şi amintească faptul că se joacă cu viaţa unor oameni în campaniile lor politice crude”, denunţa luni Amnesty International (AI), care a îndemnat la manifestaţii.

Prin adoptarea acestei legislaţii, libertatea de exprimare şi drepturile vot fi ”limitate sever”, avertizează ONG-uri care acuză Ungaria de copierea unor modele dictatoriale contrare valorilor europene.

Un post comercial de televiziune, RTL Klub Hungary, a avertizat luni că, în cazul în care legea este adoptată, filme ca ”Bridget Jones”, ”Harry Potter” sau ”Billy Eliot”, în care se evocă homosexualitatea, urmează să fie interzise minorilor.

Programe educative sau publictatea - de exemplu a Coca-Cola în care apare un cuplu de bărbaţi, care a provocat îndemnuri la boicot în 2-2019 - nu vor mai fi autorizate, potrivit proiectului de lege, de 11 pagini, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Nici cărţi, ca o culegere de poveşti şi legende care dedramatizează homosexualitatea, care a provocat furia puterii naţionaliste a lui Viktor Orban în toamna lui 2020, nu vor mai fi autorizate.

Aceste amendamente fac parte dintr-un arsenal de măsuri de protejare a minorilor şi vizează să lupte împotriva pedofiliei, un amalgam denunţat de site-ul independent Telex.

Între amendamente, unul prevede înfiinţarea unei baze de date cu persoane condamnate, accesibilă public, şi interzicerea anumitor profesiiacestor persoane.

Ungaria a făcut imposibilă adopţia în cazul cuplurilor de acelaşi sex şi a intersic înscrierea schimbării sexului la starea civilă.

Ungaria este un stat membru, din 2004, al Uniunii Europene (UE), a cărei Chartă a drepturilor fundamentale interzice orice discriminare pe bază de orientare sexuală.

Înainte de instalarea la putere a lui Viktor Orban, în 2010, Ungaria era una dintre cele mai progresiste ţări din regiune, iar homosexualitatea a fost scoasă de sub incidenţa penală încă de la începutul anilor '60, iar uniunea între parteneri de acelaşi sex este recunoscută din 1996.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.