La mai mult de patru ani de la ultima misiune cu echipaj, China se pregăteşte să trimită primii trei astronauţi către staţia spaţială în construcţie, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un context de tensiune cu Occidentul, reuşita misiunii este o chestiune de prestigiu pentru Beijing, care se pregăteşte să sărbătorească pe 1 iulie centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Potrivit ultimelor previziuni, joi vehiculul spaţial Shenzhou-12, propulsat de o rachetă Longue-Marche 2F, ar trebui să decoleze de la baza Jiuquan, în deşertul Gobi (nord-vest). 

Obiectivul său: să ajungă pe Tianhe ("Armonia cerurilor"), singurul modul din staţia deja aflată în spaţiu. Centrul de control şi locul unde vor rămâne astronauţii a fost plasat la sfârşitul lui aprilie pe orbita terestră joasă (la 350-390 de kilometri altitudine). 

Cei trei astronauţi vor rămâne în spaţiu trei luni, o perioadă record pentru China. Precedenta misiune cu echipaj de la sfârşitul anului 2016,  Shenzhou-11, nu a durat decât 33 de zile. 

"Scopul astronauţilor va fi de a face în aşa fel încât noua lor casă din spaţiu să fie echipată şi pregătită de lucru", a rezumat Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizică din SUA. 

"Obiectivul misiunii este înainte de toate practic. Ea nu va fi revoluţionară în conţinut". 

În trei luni, astronauţii vor fi activi: întreţinere, instalarea materialului, ieşiri în spaţiu, pregătirea misiunilor de construcţie care vor urma şi a sejururilor viitoarelor echipaje. 

"Pe scurt, multe sarcini minuţioase şi complexe", a subliniat Chen Lan, analist pe site-ul GoTaikonauts.com. Pentru el, Shenzhou-12 prezintă "numeroase provocări" pentru un echipaj care "va trebui să se familiarizeze foarte repede cu echipamentele" noi. 

"Este o nouă staţie, riscul este deci ca un sistem major să eşueze. Dar cred că totul va decurge bine", a spus McDowell.      

Numită în engleză CSS (pentru "Staţia Spaţială Chineză") şi în chineză Tiangong ("Palatul Celest"), staţia, odată terminată, va semăna ca dimensiune cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata a de viaţă va fi de cel puţin 10 ani. 

Misiunea Shenzhou-12 constituie a treia lansare din 11 care vor fi necesare pentru construirea staţiei între 2021 şi 2022. Patru misiuni cu echipaj sunt prevăzute în total. 

Femei vor participa la misiunile următoare, a indicat Yang Liwei, primul chinez în spaţiu din istorie în 2003 şi cel mai înalt responsabil al programului spaţial cu echipaj. Dacă astronauţi străini, în special europeni, ar putea să ajungă pe CSS, probabilitatea ca unul american să ajungă aici este slabă: o lege americană interzice NASA orice legătură cu China. 

China a devenit în mai a doua ţară din lume, după SUA, care a trimis pe Marte un mic robot - numit "Zhurong". 

În viitor, Beijingul vrea să trimită oameni pe Lunp (către anul 2030) şi să construiască acolo o bază împreună cu Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.