Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că mesajul întrunirii a fost că NATO intră într-o nouă etapă şi este convins că „vom avea un nou concept mai puternic, mai bun şi vom continua cu siguranţă mai uniţi”. Chestionat dacă să ne aşteptăm să existe mai multe baze americane în România, în contextul în care liderul SUA Joe Biden a exprimat sprijin pentru ţara noastră, şeful statului român a precizat că este binevenită orice întărire a prezenţei Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să înţelegem ce mesaj am dat noi astăzi, toţi împreună aici, de la sediul NATO. Intrăm după un an pandemic, după situaţii internaţionale foarte complicate, realmente într-o nouă etapă. Şi NATO intră într-o nouă etapă şi am vrut să demonstrăm, şi am făcut-o 100%, că suntem uniţi, suntem solidari, ne dorim un NATO modern, ne dorim să mergem împreună mai departe şi acest lucru evident că se adresează şi nouă, României şi românilor. sunt foarte convins că vom lucra foarte bine în NATO şi vom avea un nou concept mai puternic, mai bun şi vom continua cu siguranţă mai uniţi”, a afirmat Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO de luni, la Bruxelles. 

Întrebat ce ar putea însemna concret pentru România întărirea apărării pe flancul estic şi dacă ne putem aştepta ca într-un viitor apropiat să existe mai multe baze americane, apropo de sprijinul pe care preşedintele SUA spunea că îl va da României, preşedintele Iohannis a răspuns: „Este evident în interesul nostru să avem o prezenţă aliată foarte solidă şi la noi în România. Aţi văzut cu siguranţă că împreună cu Statele Unite lucrăm foarte bine şi orice întărire a acestei prezenţe este binevenită pentru noi, dar întărirea NATO în ansamblu este o veste extraordinar de bună pentru România şi pentru românii, fiindcă în acest fel se garantează securitatea României şi a fiecărui român în parte”.

Chestionat ce implicaţii sunt pentru România, în contextul discuţiilor între liderii Alianţei despre elaborarea noului concept strategic al NATO şi dacă ar exista posibilitatea creşterii cheltuielilor pentru apărare pentru ţara noastră, Klaus Iohannis a replicat: „Noi ne-am angajat să îndeplinim obiectivul de 2% din PIB înainte de 2024 şi am făcut-o”.

„Ştiţi că deja în ianuarie 2015, împreună cu partidele parlamentare, am semnat un acord şi suntem dintre puţinii aliaţi care efectiv pune la dispoziţia apărării 2%, însă acest nou concept este foarte important şi pentru noi. Vă daţi seama că în momentul acesta NATO funcţionează pe un concept elaborat în 2010. Asta a fost înainte de Crimeea, a fost înainte evident de pandemie, a fost înaintea multor altor crize. Lumea s-a schimbat. În mai bine de 10 ani lumea s-a schimbat. Trebuie să ne schimbăm împreună cu ea. NATO trebuie să fie pregătită pentru orice provocare, în orice moment, trebuie să fie o Alianţă modernă şi acest lucru va fi realizat prin elaborarea noului concept”, a completat Iohannis. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.