Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că sistemul de pensii din România este nesustenabil şi neechitabil, precizând că anul trecut statul a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus suma în bugetul de pensii, menţionând că acest cost creşte în fiecare an. ”Dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile”, a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cristian Ghinea a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, cum le-a explicat oficialilor europeni discrepanţa care există între pensiile din România, de la 16.000 de euro pe lună, pensia unui fost procuror comunist, la 160 de euro pe lună, o pensie câştigată de aproape un milion de români. 
“Nu trebuia să le explic, pentru că ei asta spun. Unul dintre criteriile cu da sau nu de evaluare (pentru PNRR - n.r.) este dacă noi acoperim recomandările de ţară. Sunt anumite recomandări de ţară pe care România le primeşte de 10 ani de la Comisie în aşa-numitul semestru european pe care guvernele le ignoră de obicei. A venit momentul ăla în care regulamentul acesta, regulament european, spune nu mai trebuie să ignoraţi recomandările Comisie Europene, trebuie să spuneţi ce faceţi cu ele. Una dintre recomandări este că ”trebuie să faceţi ceva cu sistemul de pensii pentru că este nesustenabil şi inechitabil”. Nesustenabil înseamnă că se tot trece deficitul de la pensii şi trebuie să o rezolvăm cumva pe termen lung, nu pe termen scurt. Nu trebuie să se sperie nimeni”, a afirmat Ghinea.
Realizatorul Sebastian Zachmann a precizat că iar trebuie puşi bani ca să fie plătite pensiile românilor. 
“16 miliarde de lei anul trecut. Dacă faceţi un calcul este cât dăm pe Autostrada A7. Anul trecut statul român a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus-o în bugetul de pensii. Acest cost creşte în fiecare an. Vi se pare că o o problemă de care nu trebuie să vorbim? Mi s-a reproşat că am spus în acea introducere la PNRR că trebuie să avem curaj să spunem părinţilor noştri. Mama are o pensie de 1.100 de lei, tata o pensie de 2.400 de lei. Am curaj să le spun nu mai aşteptaţi de la PSD sau de la politicieni, de la oameni politicianişti în general creşteri de pensii înainte de alegeri din burtă, pentru că fondul de pensii nu este un sac fără fund trebuie să ne comportăm responsabil cu el”, a afirmat Ghinea. 
El consideră că trebuie menţinute pensiile actuale, crescute în cazul în care se înregistrează creşteri economice, dar şi că trebuie făcută mai repede tranziţia la pilonul 2.
“Trebuie să menţinem pensiile actuale, trebuie să le creştem în măsura în care creşte economia ca să nu mai dezechilibrăm şi mai mult şi pe lângă asta trebuie să avem curajul să facem mai repede tranziţie la pilonul 2 pentru ca eu şi cei de vârsta mea şi dumneavoastră să nu mai depindem de acest sistem în care trebuie să dea Ministerul de Finanţe în fiecare an un transfer mare de acolo”, a explicat ministrul Proiectelor Europene. 
El crede că pensionarii pot înţelege această chestiune dacă le este explicată în acest mod. 
“Dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile în măsura acestei creşteri economice. Eu cred că părinţii noştri, dacă le explicăm aşa, pot să înţeleagă această chestiune. La fel cum ei nu trebuie să înţeleagă că există un om în România care are pensie de 16.000 de euro, că există 9.000 de pensionari speciali care au pensie medie de 9.600 de lei. Asta este o porcărie”, a subliniat Cristian Ghinea. 
Întrebat care este soluţia, el a răspuns:  “Asta e ce spune Comisia acolo, nu aveţi un sistem de pensii echitabil. Diferenţa între pensionarii care au pensii mici şi pensionarii speciali este nesimţit de mare. Soluţia este să avem curajul politic să le tăiem”, explicând că acest lucru se poate face prin legi. 
Ghinea mai consideră că magistraţii nu trebuie să aibă pensie specială. 
“Am curajul să spun că nu cred că magistraţii trebuie să aibă pensie specială. Magistraţii oricum au avut salarii mari. Atenţie, eu nu spun că toată lumea trebuie să aibă pensie egală, eu spun aşa, în funcţie de cât ai avut salariul trebuie să ai şi pensie. Apare aceeaşi întrebare, dar uite militarii de pildă nu au avut contribuţie la pensie. Au avut un salariu, putem să facem un fel de calcul prin care pe salariul pe care l-au avut ei, să aibă acum pensii legate de contributivitate. Şi cei mai mulţi dintre militari ar înţelege asta. Dacă vă uitaţi la categoria militarilor sau categoria poliţiştilor şi acolo există nedreptate între pensia medie, între pensia cu care a ieşit un sergent din poliţie, când erau încă ofiţeri şi cu pensia cu care a ieşit un general din poliţie, care şi-a dat o pensie specială şi-a mărit salariul în ultimele şase luni şi a ieşit la pensie cu salariul ăla. Asta este genul de nedreptate care nu trebuie să mai existe”, a declarat Ghinea. 
El a precizat că au fost discuţii în coaliţie legate de tăierea pensiilor speciale pentru magistraţi, dar nu s-a ajuns la un numitor comun. 
“Au fost discuţii în coaliţie pe toate pensiile speciale. Nu ne-am înţeles pe subiectul ăsta încă, dar o să ne înţelegem”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene.
Întrebat dacă se opune PNL sau USR-PLUS, Ghinea a răspuns: “Daţi-mi voie să nu ies cu această discuţie public până când încă mai există şanse de a ne înţelege în coaliţie”. 
Ghinea a precizat că în PNRR se afirmă că România va avea o lege prin care va rezolva pensiile speciale. 
“Eu am o poziţie radicală pe subiectul ăsta, îmi asum ca om politic să spun că nu trebuie să existe pensii speciale pentru nimeni în România, toată lumea trebuie să aibă pensie în funcţie de cât a avut salariu. Dacă nu a contribuit, facem ca şi cum ar fi contribuit. Trebuie să avem curaj să întărim pilonul 2 pentru că în 20 de ani se preia cea mai mare parte din greutatea pensiilor. Însă nu am apucat să ne convingem unii pe alţii de chestiunea asta. Nici nu trebuie să ne convingem, s-ar putea ca la un moment dat să spunem nu se poate să găsim soluţie pentru această categorie, găsim pentru celalalte. În politică trebuie să ai un compromis. În PNRR spunem că vom avea o lege prin care vom rezolva pensii speciale, nu spunem care, pentru magistraţi…Deci în 2022 şi termenul de acolo este larg. Atenţie toate reformele din PNRR au fost discutate în coaliţie şi formula este larg pusă acolo astfel încât să avem loc de compromis. Dacă nu înţelegem să le tăiem pe toate, măcar pe unele. Nu să le tăiem, să le aducem în contributivitate”, a transmis Cristian Ghinea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.