Postul GB News, care speră să devină "noul canal de informaţie al Marii Britanii", va fi lansat duminică, fiind concurentul Sky News şi al gigantului audiovizualului public britanic BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul canal de informaţie care este lansat în Marea Britanie după două decenii asigură să se adreseze unul public larg. Inclusiv celor care au votat în favoarea Brexitului în 2016, care se consideră uitaţi de canalele tradiţionale adesea criticate ca fiind prea concentrate asupra elitei cosmopolite londoneze.

Canalul nu va propune jurnale, ci emisiuni de dezbatere conduse de prezentatori cu opinii puternice.       

"Prezentatorii noştri vor avea libertatea de a spune ce gândesc, de a se amuza şi de a fi curajoşi cu privire la probleme care contează cu adevărat pentru britanici", a declarat directorul de ştiri şi programe John McAndrew într-un comunicat.         

GB News, a cărei primă emisiune va fi difuzată la ora 19.00 GMT, a reuşit să atragă mari figuri ale mass-media britanice, dar se vrea inovatoare cu o echipă de 140 de jurnalişti cu sediul la Londra. 

Postul va fi condus de Andrew Neil, care a lucrat 25 de ani pentru BBC, fost redactor-şef al Sunday Times, ziar care aparţine fondatorului Sky News şi proprietarului Fox News, Rupert Murdoch. 

"Ne adresăm persoanelor care cred că posturile existente nu le mai reprezintă viziunea", a declarat Neil pentru Evening Standard. 

De la anunţul înfiinţării sale, canalul a fost criticat fiind numit o clonă a postului senzaţionalist american Fox News, care alimentează o fractură culturală pe care deja navighează puternicele tabloide britanice.     

În afară de format, promisiunea de a se adresa unui public decepţionat de BBC, care se simte subreprezentat în dezbaterea despre Brexit, suscită comparaţii cu postul american, care seduce telespectatorii ostili politicilor mass-media tradiţionale. 

Andrew Neil respinge o analiză "simplistă şi inexactă": "În termeni de format, ne asemănăm cu Fox, dar nu suntem ca Fox în măsura în care ei susţin o agendă de conspiraţie şi de dezinformare".                

PDG al GB News, Angelos Frangopoulos, a respins şi el descrierea GB News drept un echivalent de dreapta al BBC.

Pentru Jane Martison, profesor de jurnalism la City University of London, starea de spirit dinaintea lansării relevă "o anumită isterie de ambele părţi". "Unii spun că este Fox, când nici nu a fost lansat, să aşteptăm să vedem", a explicat el pentru AFP. "De cealaltă parte, dacă critici postul, eşti acuzat că faci parte din intelectualitatea liberală, ceea ce este un argument simplist şi puţin ostil".  

Potrivit profesorului, GB News nu va putea reproduce Fox News din cauza "regulilor de imparţialitate" ale Ofcom, "jandarmul" audiovizualului britanic, dar "va fi foarte interesant de văzut cum se vor conforma regulilor stabilite".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.