Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a întâlnit vineri cu o delegaţie a sindicală a muncitorilor din şantierul naval Damen Mangalia, veniţi la Bucureşti să protesteze faţă de intenţia operatorului Damen de a pune în practică un plan de restructurare ce implică disponibilizarea a 228 de angajaţi. Oficialul spune că problema concedierilor colective va fi discutată la nivelul guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a întâlnit azi cu o delegaţie a sindicală a muncitorilor din şantierul naval Damen Shipyards Mangalia, veniţi la Bucureşti să protesteze împotriva intenţiei operatorului Damen de a pune în practică un plan de restructurare ce implică disponibilizarea a 228 de angajaţi. Sindicatul din şantier, însoţit de BNS, s-a mai plâns că angajamentele asumate operatorului olandez privind creşterea semnificativă a numărului de angajaţi nu au fost respectate şi că numărul comenzilor este foarte redus”, anunţă ministerul.

Operatorul şantierului a justificat în mai multe rânduri disponibilizările prin scăderea numărului de comenzi de construcţii de nave în contextul pandemiei.

În 24 iunie va avea loc o Adunare Generală a Acţionarilor care are pe ordinea de zi votarea planului de restructurare. Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al societăţii 2 Mai SA, care la rândul său deţine şantierul, cu 51% din acţiuni, din  2018, urmare a retragerii fostului proprietar şi operator al platformei, Daewoo Mangalia Heavy Industries.

”Ministrul Economiei i-a informat pe reprezentanţii delegaţiei că problema concedierilor colective va fi discutată la nivelul guvernului. De asemenea, ministrul a subliniat în deplin acord cu reprezentanţii muncitorilor că trebuie luate măsuri care să îmbunătăţească pe termen lung situaţia şantierului”, mai informează ministerul.

Angajaţi ai Şantierului Naval Damen Mangalia au protestat, vineri, în faţa Ministerului Economiei, faţă de disponibilizările anunţate de conducere, 228 de persoane urmând să îşi piardă locul de muncă.

"Protestăm deoarece am primit asigurări constante din partea autorităţilor române că nu vor exista concedieri colective în cadrul şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, însă cu toate acestea am fost informaţi că 228 de persoane îşi vor pierde locul de muncă. Protestăm pentru că sunt preferaţi subcontractorii, iar propriii salariaţi sunt disponibilizaţi. Această situaţie trebuie interpretată în condiţiile în care acţionarul majoritar, statul român, s-a angajat să protejeze interesul naţional şi forţa de muncă înalt calificată existentă în cadrul companiei ori în acest moment interpretăm că sunt preferaţi lucrători din Vietnam şi de la Galaţi”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Liber Navalistul.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.