Vizitatorii Domeniului Regal Săvârşin vor putea vedea Atelierul Auto al Regelui Mihai, cu toate piesele, uneltele şi accesoriile lui originale, la sfârşitul lunii iunie, potrivit savarsinregal.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de meşteri locali de la Ilteu, alături de angajaţii Fundaţiei Colecţia Familiei Regale a României, depun eforturi ca atelierul să se reîntoarcă în clădirea lui istorică, aflată în prezent într-un proces de restaurare.

Pentru restaurare sunt folosite cărămizi, lemn, fier, cupru, var, nisip şi ţigle din secolul al XIX-lea. Folosind planurile vechi (din 1943) şi fotografiile atelierelor auto din Elveţia ale suveranului, atelierul va fi amenajat la interior păstrând cu fidelitate locul ales de Regele Mihai pentru fiecare piesă de lucru, unealtă sau accesoriu auto.

Potrivit Casei Regale, la dorinţa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, atelierul va cuprinde, în spaţiul expoziţional, un televizor la care vor putea fi văzute permanent fragmente video cu Regele Mihai vorbind despre pasiunea sa pentru maşini şi lucrul în atelierul său mecanic.

Atelierul Auto al Regelui Mihai a fost amenajat la Săvârşin în anul 1943.

În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat în Elveţia, la Versoix, la Villa Fantasia, într-o magazie de lemn construită de Regina Ana. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat la Villa Serena din aceeaşi localitate Versoix, iar apoi, în anii 2004-2017, el a fost amenajat într-un spaţiu închiriat în oraşul elveţian Morges.

După 74 de ani, atelierul auto al Regelui Mihai revine la Săvârşin, în clădirea în care a fost găzduit în anii 1940.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.