Wynton Marsalis şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI - o ediţie specială, într-un turneu muzical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solistul şi compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formată din 15 dintre cei mai buni instrumentişti ai momentului, vor susţine un prim Concert de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00, pe aceeaşi scenă unde au mai fost prezenţi, cu decenii în urmă, ”monştrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. JTI nu este la prima întâlnire cu jazz-ul. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenţi Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu şi alte mari nume ale genului.

Al doilea concert al turneului va fi unul simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. Wynton Marsalis şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor interpreta, împreună cu Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, simfonia ”The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfinţarea orchestrei, Simfonia ”The Jungle” a avut premiera parţială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Naţională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.

Cel de al treilea concert, de jazz, va avea loc pe 3 iulie, ora 21:00, în Piaţa Mare din Sibiu, inima oraşului, devenită simbol al artelor spectacolului. Concertul se va desfăşura în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI.

Sub îndrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” interpretează un repertoriu vast, inclusiv compoziţii şi aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus şi mulţi alţii.

Wynton Marsalis este recunocut la nivel internaţional ca muzician, compozitor, director de orchestră şi promotor al culturii americane. Este primul artist de jazz care a interpretat şi compus în toată gama, de la rădăcinile sale din New Orleans, până la jazz-ul modern. Creând şi interpretând cele mai diverse genuri, muzică pentru cvartete, dar şi pentru orchestre, pentru step, dar şi pentru balet, Wynton Marsalis a reuşit să extindă vocabularul jazz-ului. Creativitatea lui Wynton Marsalis a fost celebrată peste tot în lume. Printre altele, a câştigat Edison Award în Olanda, este membru de onoare al Conservatorului Academiei Regale Britanice de Muzică şi Cavaler al Legiunii de Onoare.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar şi muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfăşurat anual, cu excepţia anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

Fiţi alături de noi la cea de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI, o ediţie care aduce în România vigoarea şi profunzimea muzicii americane de jazz!

Pentru concertele din Bucureşti, biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro. La concertul de la Sibiu, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Producător general: Fundaţia Art Production. Coproducători: Radio România şi TVR. Organizatori: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română", Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri principali: Primăria Capitalei, ARCUB, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu. Parteneri speciali: Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca. Parteneri instituţionali: Consulatul Germaniei la Sibiu, Ansamblul Folcloric Cindrelul-Junii Sibiului, Teatrul de Balet Sibiu, Biserica Evanghelică Sibiu. Parteneri comerciali: Athenee Palace Hilton, Hotel Împăratul Romanilor. Cu sprijinul: Rotary Club Pipera, Fundaţia prietenii muzicii “Serafim Antropov”. Parteneri media: Radio Romania Cultural, RFI România, Observator Cultural, Pro Contemporania, Accente, BlitzTV, AmosNews, WebCultura, The Culture Club,  Mediatrust, Liternet, Eventim, QMagazine, Bookhub, 4arte.ro, Mişcarea de rezistenţă, Hermanstaedter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Profil Cultural, Stradacetatii.ro, Sibiulînimagini.ro, Book Hub.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.