Premierul Florin Cîţu a precizat, joi, că vor primi certificat digital toate persoanele despre care există documente că au trecut prin boală, chiar dacă s-au tratat acasă. ”Dacă nu ai sunat la DSP, nu ai sunat nicăieri, nu există o dovadă că ai trecut prin boală”, a precizat premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă persoanele s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date şi ştim că au trecut prin boală, vor fi incluse în aceste certificate. Dar dacă sunt persoane care au trecut prin boală şi nu ştiu, atunci nu pot fi în baza de date, dar cele care s-au tratat acasă, sunt acolo. Soluţia cea mai simplă e vaccinarea. Ne-am vaccinat şi atunci nu mai există astfel de probleme”, a afirmat, joi, la Timişoara, Florin Cîţu.

Acesta a explicat că şi cei care s-au tratat acasă, dar au informat autorităţile, trebuie să apară în bazele de date.

”De obicei, dacă te tratai acasă şi aveai simptome, sunai la DSP şi te lua în evidenţă, deci exista acea procedură. Dacă nu ai sunat la DSP, nu ai sunat nicăieri, nu există o dovadă că ai trecut prin boală pentru că există reversul medaliei, mulţi pot spune că au trecut prin boală, dar nu au trecut prin boală şi trebuie să avem exact documentat”, a completat premirul.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care, deşi au documente că au fost infectate, nu apar în bazele de date, premierul a precizat: ”Aplicaţia se va lega de aceste persoane care sunt în baza de date şi va lua informaţiile direct pentru fiecare persoană. Dacă sunt cazuri speciale, persoane care există documentate care au avut boala, putem să vedem cum pot fi introduse. Dar ar fi bizar să nu existe în baza de date dacă au avut boala”.

Certificatul digital va fi implementat în Uniunea Europeană de la 1 iulie. Documentul va certifica fie vaccinarea, fie trecerea prin boală, fie existanţe unui test RT PCR negativ.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.