Manifestările culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, se arată în raportul Ministerului Culturii post evenimente pilot. Potrivit acestuia, o singură persoană a fost depistată pozitiv la testul Covid-19, după spectacolul de la Cluj din data de 23 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii a organizat, în luna mai, patru evenimente pilot, cu spectacole cu public atât la interior, cât şi la exterior, care au avut ca scop relaxarea condiţiilor din sectoarele cultural-creative.

La două săptămâni de la derularea ultimului eveniment, cel de la exterior de la Opera Naţională Bucureşti, Ministerul Culturii a elaborat un raport detaliat asupra modului de derulare. Acestea au reprezentat o bună oportunitate pentru a observa şi analiza eventualele provocări logistice şi modele comportamentale, datele colectate fiind utile pentru o varietate de activităţi care implică adunări mari de oameni, cum ar fi evenimentele culturale, sportive, religioase etc. Astfel, raportul prevede provocările organizatorilor pe timp de pandemie, cât şi o serie de recomandări şi concluzii.

Evenimentele la interior au avut loc în data de 14 mai, la Opera Naţională Bucureşti, şi în data de 15 mai la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Cel derulat la exterior la Opera din capitală a avut loc sâmbătă, 22 mai.

Potrivit Ministerului Culturii, condiţiile de derulare au fost create cu scopul verificării unui nou set de măsuri pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul cultural-creativ. Cu scopul unei realizări optime a evenimentelor, au fost asigurate colaborări cu alte instituţii ale statului, atât în Bucureşti, cât şi în Cluj-Napoca. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a asigurat tabletele pentru verificarea autenticităţii dovezilor medicale prezentate de participanţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a sprijinit monitorizarea post eveniment a participanţilor şi Direcţiile de Sănătate Publică Bucureşti şi Cluj au asigurat testarea personalului tehnic şi artistic cu teste RT - PCR. De asemenea, Instituţiile prefectului din Bucureşti şi Cluj au asigurat sprijinul logistic Ministerului Culturii şi instituţiilor sale din subordine.

Biletele au putut fi cumpărate doar online pentru a reduce contactul între persoane, iar accesul la evenimente s-a făcut doar pe baza cărţii de identitate sau a documentelor medicale, verificarea informaţiilor realizându-se prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de STS. Toţi participanţii au avut obligaţia să îşi lase datele de contact (adresa de e-mail, număr de telefon) la achiziţionarea biletului, pentru a fi monitorizaţi ulterior şi să bifeze căsuţele obligatorii de informare asupra condiţiilor obligatorii de desfăşurare.

Propunerea Ministerului Culturii a fost ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării. Însă în baza Ordinului comun cu Ministerul Sănătăţii, la toate evenimentele pilot organizate la interior, cât şi la exterior, a fost permisă participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Condiţiile de participare a publicului au fost aprobate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi au prevăzut un grad de ocupare de 70%, dar şi purtarea măştii.

Peste 1.300 de persoane au participat la cele patru evenimente. În ziua ulterioară fiecărui eveniment, participanţii au primit o informare în legătură cu procedura de testare în cazul în care o persoană dezvolta simptomatologie sugestivă. De asemenea, fiecare participant a fost rugat să evite zonele aglomerate sau interacţiunile cu persoane din afara cercului obişnuit de cunoştinţe.

În urma monitorizării, nu a fost testată pozitiv nicio persoană care a participat la cele trei spectacole de la Bucureşti, se arată într-o adresă oficială a STS. După spectacolul de la Cluj a fost confirmată o persoană la data de 23 mai, în urma unui test antigen rapid.

"Conform World Health Organization, simptomatologia specifică virusului SARS-CoV-2 apare, de regulă, după cinci - şase zile de la infectarea cu acesta. Astfel, ţinând cont de faptul că între spectacolul de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi rezultatul testului au trecut opt zile, şi că o singură persoană a fost confirmată pozitiv din peste 1.300 de participanţi (rezultând un procent de aproximativ 0,07%), concluzia evidentă este că acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentativ pentru evenimentele pilot în ansamblu şi că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului", se arată în raportul Ministerului Culturii.

În final, raportul Ministerului menţionează: „evenimentele pilot au avut rolul de a confirma că acţiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecţie, că publicul participant este unul responsabil, că sectorul cultural creativ îşi poate continua munca şi că statul poate oferi predictibilitate pentru acest domeniu. Recomandarea Ministerului Culturii este ca activitatea sectorului să nu mai fie suspendată pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, indiferent de situaţia epidemiologică.”

„Aşa cum am susţinut mereu, sectorul cultural-creativ are un public responsabil şi riscul de îmbolnăvire este unul redus. Evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, independent de rata incidenţei cumulate. Totodată, soluţia este şi trebuie să rămână vaccinarea pentru întoarcerea la normalitate”, a declarat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.