Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri că a revocat şi înlocuit decretele emise de predecesorul său Donald Trump pentru a interzice platformele TikTok, WeChat şi alte opt aplicaţii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimb, el a cerut o anchetă de amploare asupra riscurilor din partea aplicaţiilor de internet deţinute de unele puteri străine. 

Noul decret vizează să identifice toate "aplicaţiile conectate care pot prezenta un risc inacceptabil pentru securitatea naţională a SUA şi a poporului american", inclusiv "aplicaţiile deţinute, controlate sau gestionate de persoane care susţin activităţile militare sau de informaţii ale unei alte ţări, sau care sunt implicate în activităţi cibernetice rău intenţionate sau implică aplicaţii care adună date personale sensibile".

El a cerut Departamentului de Comerţ şi altor agenţii federale să elaboreze directive "pentru a proteja datele personale sensibile... inclusiv informaţiile personale identificabile şi informaţiile genetice" împotriva unor abuzuri.

Donald Trump afirmă că aplicaţiile deţinute de China au prezentat riscuri pentru securitatea naţională a SUA şi au încercat să forţeze vânzarea TikTok către investitorii americani.

El acuza WeChat, o platformă omniprezentă în viaţa chinezilor prin servicii de mesagerie, de plăţi la distanţă sau rezervări, şi TikTok, o aplicaţie prin care sunt postate videoclipuri scurte în special populare printre tineri, că adună date confidenţiale, înainte de a împărtăşi cu Beijingul.                

Aceste societăţi au respins mereu aceste acuzaţii de spionaj.                

A urmat apoi o bătălie judiciară. La sfârşitul lui decembrie, administraţia Trump a făcut apel la o decizie a justiţiei care împiedica Departamentul Comerţului să impună restricţii TikTok, care ar fi dus la interzicerea reţelei sociale în Statele Unite.                

Dar în februarie, administraţia Biden a cerut Curţii de Apel să-i dea un termen de 60 de zile pentru a studia dosarul şi a se pronunţa asupra menţinerii sau nu a cererii formulate de guvernul Trump.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.