Preşedintele american Joe Biden a pornit miercuri către Regatul Unit, prima etapă a turneului său în Europa, unde urmează să participe la summitul G7, înaintea unei întâlniri foarte aşteptate cu preşedintele rus Vladimir Putin în Elveţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de decolarea Air Force One, Joe Biden a dat asigurări, pe termac, că le va transmite ”în mod clar lui Putin şi Chinei că Statele Unite şi Europa sunt sudate”.

Tot pe pista bazei militare Andrews, la periferia Washingtonului, preşedintele american a anunţat că urmează să prezinte în curând o strategie de vaccinare mondială împotriva covid-19.

În prima etapă a vizitei sale în Marea Britanie, Biden urmează să abordeze spinosul doar al unui acord de liber-schimb cu regatul.

Tensiunile în centrul cărora se află Irlanda de Nord urmează să se afle pe agenda discuţiilor preşedintelui american cu Boris Johnson, care se întâlnesc joi seara, înaintea unui summit al şefilor de stat şi de guverne, în cadrul preşedinţiei britanice a Grupului, la Cornwall, în sud-vestul Angliei.

Joe Biden avertizează că lipsa unei soluţii riscă să compromită şansele de succes ale unui acord de liber-schimb americano-britanic, căutat aprig de către Boris Johnson.

Şeful statului american urmează să fie primit duminică la Castelul Windsor de către regina Elizabeth a II-a, care domneşte de 69 de ani.

”Vizita mea în Europa este ocazia ca America să mobilizeze democraţiile din întreaga lume”, dă asigurări cel care subliniază, de la instalarea sa la putere, în ianuarie, că Statele Unite s-au întors (”America is back”) şi intenţionează să se implice deplin în afacerile lumii, după cei patru ani de izolaţionism ai preşedinţiei lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.