Mai multe organizaţii active în domeniul turismului din Europa solicită adoptarea şi implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE, având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare şi îmbunătăţirea perspectivelor epidemiologice în Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare şi îmbunătăţirea perspectivelor epidemiologice în Europa, călătoria în siguranţă este posibilă în această vară - alimentată de dorinţa puternică a cetăţenilor europeni de a călători din nou şi asigurată de disponibilitatea sectorului turistic de a oferi călătorii sigure şi responsabile. Mai multe organizaţii active în domeniul turismului din Europa (Airlines for Europe, Airports Council International, CLIA, ECTAA, European Travel Commission, ETRC, EU TRAVEL TECH, ETOA, ERA, HOTREC, NECSTOUR, WTTC) au emis un comunicat de presă comun prin care salută recomandările Consiliului UE privind ridicarea coordonată a restricţiilor de călătorie în Europa”, arată ANAT.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) este membru ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor).

„Pentru a se asigura că toţi cetăţenii europeni care doresc să călătorească în perioada următoare pot face acest lucru în cele mai bune condiţii posibile, semnatarii acestui comunicat îndeamnă statele membre: să pună în aplicare toate recomandările Consiliului UE pentru călătoriile în interiorul UE, aşa cum a propus Comisia Europeană; să se abţină de la impunerea oricăror restricţii de călătorie, altele decât în ​​condiţiile detaliate în Recomandările actualizate; să se asigure că testele (PCR sau antigen) sunt gratuite sau cel puţin foarte accesibile pentru călătorii care au nevoie de acestea pentru a-şi folosi dreptul la libera circulaţie, în orice scop; să asigure integrarea completă a certificatului digital COVID (DCC) în călătoriile pasagerilor - în special verificarea acestuia înainte de călătorie (de exemplu, prin portaluri de stat) pentru a reduce timpul de aşteptare şi cozile la plecare / la sosire (aeroporturi, porturi, staţii, etc); să integreze formularul de localizare a pasagerilor (PLF) şi verificarea DCC într-o singură platformă cu verificări unice pentru a evita duplicarea, pentru a reduce, de asemenea, timpii de aşteptare şi cozile la plecare; să asigure desfăşurarea de resurse adecvate (personal) de către autorităţile publice competente pentru controlul frontierelor şi alte verificări manuale ale documentelor în aeroporturi, porturi, staţii etc.; să se asigure că cel mai recent statut COVID-19 al ţării lor este afişat pe site-ul web Re-Open Europe EU; să fie de acord să ofere o perspectivă mai precisă asupra celei mai recente situaţii epidemiologice a ţării lor pe o hartă ECDC detaliată”, arată ANAT.

Înaintea reuniunii ambasadorilor UE din 11 iunie, asociaţiile europene din industria turismului solicită statelor membre să aprobe propunerea Comisiei Europene de a începe ridicarea restricţiilor de călătorie în UE într-un mod coordonat.

”După câteva luni de blocaje şi o serie de măsuri pe întregul continent, această propunere este foarte oportună. Având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare şi îmbunătăţirea perspectivelor epidemiologice în Europa, călătoria în siguranţă este posibilă în această vară - alimentată de dorinţa puternică a cetăţenilor europeni de a călători din nou şi asigurată de disponibilitatea sectorului turistic de a oferi călătorii sigure şi responsabile”, arată asociaţiile de turism.

Dacă va fi adoptat şi implementat pe deplin, textul - propus iniţial de Comisia Europeană la 31 mai - ar trebui să restabilească libertatea de circulaţie în UE.

În special, organizaţiile semnatare susţin următoarele elemente:

- Persoanele complet vaccinate pot călători fără teste sau carantine, începând cu 14 zile de la finalizarea vaccinării;

- Persoanele care şi-au revenit din COVID-19 pot călători în mod egal fără a fi supuse testelor sau carantinelor 180 de zile după testul lor pozitiv;

- Pentru alţi călători, călătoria din zonele verzi ar trebui să rămână posibilă fără restricţii, iar călătoria atât din zonele portocalii, cât şi din zonele roşii ar trebui să fie posibilă fără carantină, pe baza unui test negativ;

- Statele membre ar trebui să adopte o abordare uniformă a acceptării unui rezultat negativ al testului PCR cu 72 de ore înainte de sosire şi cu 48 de ore în cazul testelor rapide de antigen;

- Reguli unificate pentru copii: minorii care îşi însoţesc părinţii nu ar trebui să testeze / carantineze acolo unde părinţii nu sunt obligaţi să facă acest lucru. Copiii sub 6 ani ar trebui să fie scutiţi de testare;

- Creşterea pragurilor hărţii ECDC (rata de incidenţă de 14 zile pentru categoria „portocaliu” a crescut de la 50 la 75);

”Vaccinarea, recuperarea de la COVID-19 sau rezultatul testului negativ pot fi dovedite prin producerea unui certificat digital COVID (DCC) sau prin alte mijloace, până când DCC va fi disponibil”, mai arată organizaţiile.

 Dumitru Luca, preşedintele ANAT afirmă că asociaţiile din industria turismului salută această iniţiativă importantă care implică o ridicare coordonată a restricţiilor de călătorie în Europa.

”Aceasta este o mişcare esenţială pentru a restabili încrederea călătorilor şi a redeschide Europa. Comisia Europeană şi-a jucat rolul, iar industria este pregătită să asigure călătorii sigure şi responsabile. Acum avem nevoie ca statele membre să acţioneze rapid. Turismul reprezintă una dintre principalele activităţi economice ale UE şi suntem convinşi că toate ţările, inclusiv România, realizează acest aspect”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.