Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) afirmă că va continua să acţioneze "în mod susţinut şi eficient astfel încât obiectivul de referinţă numărul 3 din Mecanismul de cooperare şi verificare - Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt să fie atins". Reprezentanţii DNA adaugă că în Raportul MCV sunt punctate probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei: nerepararea modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada 2017-2019 (inclusiv înfiinţarea SIIJ) care au dus la o criză acută de personal la DNA, nepunerea de acord a legislaţiei în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale, neîntărirea capacităţilor tehnice ale DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Conducerea DNA, împreună cu personalul instituţiei, a făcut şi face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, aşa cum constată şi Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate - un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor", a transmis, miercuri, DNA, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în pofida acestor aspecte pozitive, care ţin doar de efortul DNA în combaterea corupţiei, Raportul punctează şi unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei şi anume: nerepararea modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada 2017-2019 (inclusiv înfiinţarea SIIJ) care au dus la o criză acută de personal la DNA, nepunerea de acord a legislaţiei în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale, neîntărirea capacităţilor tehnice ale DNA etc.

"DNA asigură cetăţenii României că îşi va continua activitatea în mod susţinut şi eficient astfel încât obiectivul de referinţă numărul 3 din Mecanismul de cooperare şi verificare - Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt să fie atins", a precizat DNA.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept, indică CE în raportul privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Potrivit documentului, care a fost adoptat marţi, de la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

"Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV”, menţionează CE, care invocă decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia MCV are caracter obligatoriu pentru România în toate aspectele sale.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că este important ca politicienii să găsească soluţia pentru desfiinţarea grabnică a Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, criticată în raportul CE.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că raportul MCV publicat de Comisia Europeană este unul pozitiv pentru România, iar instituţia europeană apreciază că în acest an au fost înregistrate progrese în domeniul justiţiei. "Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD”, a adăugat şeful Guvernului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.