Ludovic Orban a afirmat că nu este nimic nou în raportul MCV, iar la nivelul coaliţiei a fost stabilit să fie susţinut şi la Senat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) în forma adoptată de către Camere Deputaţilor. Liderul PNL a adăugat că vor mai fi discuţii în coaliţie, iar dacă va exista o altă decizie cu referire la subiect, atunci ea va fi anunţată ulterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La nivelul coaliţiei am decis să susţinem forma care a fost aprobată în Camera Deputaţilor. Sigur că mai continuă discuţiile pe tema asta (a proiectului privind desfiinţarea SIIJ – n.r.). Dacă e cazul să mai luăm o altă decizie la coaliţie, vom discuta. Dacă o să fie alta, o vom anunţa. Ar fi foarte bine să fie adoptat acest proiect, că e la Senat acum, nu este la Camera Deputaţilor, până la finalul sesiunii parlamentare. Acesta a fost oboiectivul nostru de altfel să desfiinţăm Secţia specială în această sesiune parlamentară. Sunt încrezător că vom găsi o soluţie. Din punctul nostru de vedere, al PNL, am spus că sprijinim şi forma adoptată de Guvern, suntem de acord şi cu forma care a fost decisă la Camera Deputaţilor, suntem de acord şi cu alte modificări de bun simţ. Singura problemă este ca să se hotărască odată toţi partenerii să susţinem un punct de vedere”, a afirmat Ludovic Orban miercuri la Parlament. 

Referitor la raportul MCV, preşedintele Camerei a precizat că nu este nicio noutate, iar pentru a fi ridica Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România, trebuie reparate legile justiţiei şi respectare recomandările din rapoartele anterioare.

„Nu este nimic nou în raportul MCV. Pentru a ne atinge obiectivul de a încheia Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu privire la România noi va trebui să respectăm recomandările care sunt incluse în rapoartele MCV. Obiectivul actualei coaliţii este să se finalizeze MCV cu privire la România. Pentru atingerea acestui obiectiv, este simplu, trebuie să reparăm legile justiţiei şi trebuie să respectăm recomandările cuprinse în rapoartele MCV”, a completat Orban.

Preşedintele comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei (PNL) a spus că Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, la vară, dacă va fi nevoie, strict pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept, indică CE în raportul privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Potrivit documentului, care a fost adoptat marţi, de la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.