Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale fnanţate de către Uniunea Europeană (UE) împotriva consecinţelor economice ale pandemiei covid-19, a anunţat marţi preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna viitoare, Comisia va începe să aprobe planurile naţionale în vederea adoptării lor de către Consiliul European. Este o realizare istorică”, a anunţat într-un discurs, în Parlamentul European (PE) von der Leyen.

Cele 27 de state membre UE au adoptat, în iulie 2020, un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, finaţat printr-un împrumut comun fără precedent.

Acordul a fost fost smuls în urma unor negocieri dificile, după depăşirea ostilităţii mai multor ţări - ”frugale” - în frunte ci Olanda, îngrijorate de faptul că urmează să finanţeze cheltuieli ale unor ţări din sudul Europei, în opinia lor mai puţin ”virtuoase”.

Planul - care pevede subvenţii şi împrumuturi în valoare de 672 de miliarde de euro acordate Celor 27 - încarnează solidatitate europeană în lupta împotriva covid-19.

În total 23 de planuri naţionale de investiţii şi reforme au fost trimise, până în prezent, spre aprobare CE, de la începutul lui aprilie.

Comisia are la dispoziţie două luni să se pronunţe, începând de la data depunerii dosarului, după care Consiliul European, care reprezintă statele membre, îşi dă sau nu acordul.

Consiliul dispune de un termen de o lună pentru a-şi da verdictul.

Primele plăţi - aconturi reprezentând 13% din sumele promise - urmează să aibă loc în iulie.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a salutat marţi volumul acestor ajutoare şi viteza cu care au luat decizii instituţiile - în urma unor critici cu privire la durata acestui proces.

”De la summitul din iulie şi până la aprobarea primelor planuri ne-a trebuit mai puţin de un an”, şi-a exprimat ea satisfacţia.

”Am lansat măsuri de asistenţă financiară fără precedent, cu o viteză-record”, apreciază Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE salută ”cel mai mare proiect de relansare desfăşurat în Europa de la Planul Marshall”, o finanţare americană uriaşă care a ajutat Europa să se recnstruiscă după al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.