Statele Unite vor rămâne alături de aliaţii lor europeni împotriva Rusiei, promite preşedintele american Joe Biden, înaintea primului său summit cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post (WP), în care se angajează să consolideze ”alianţele democratice” ale Americii împotriva unor crize multiple şi ameninţăritot mai mari pe care le reprezintă atât Moscova, cât şi Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden urmează să sosească miercuri în Europa, unde participă la summiturile anuale G7 şi NATO şi se întâlneşte, după aceea, la Geneva, la 16 iunie, cu Vladimir Putin, într-o perioadă de tensiuni foarte puternice între cele două puteri rivale.

Washingtonul a sancţionat Moscova într-o serie de dosare, în urma unor acuzaţii de amestec în alegeri, pritaterie informatică, spionaj, reprimare vizându-l pe opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, o ameninţare militară la adresa Ucrainei sau anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea.

Rusia a replicat prin numeroase contrasancţiuni, iar cele două puteri nu mai au, de mai multe săptămâni, ambasadori una în caputala ceilailalte.

Moscova acuză totodată NATO de faptul că acţionează militar la frontierele ruseşti prin desfăşurări de trupe şi exerciţii.

”Noi suntem uniţi împotriva provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând cu agresiunea sa în Ucraina, şi nu există vreo îndoială cu privire la hotărârea Statelor Unite de a apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, scrie Biden.

”Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund unor viitoare activităţi dăunătoare”, subliniază el.

”În întâlnirea noastră, eu voi sublinia din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi democraţiilor faţă de aceleaşi principii în apărarea demnităţii şi drepturilor omului”, anunţă el.

Biden afişează o fermitate împotriva Rusiei, de când s-a instalat la Casa Albă, şi vrea să marcheze o ruptură faţă de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complezenţă.

Preşedintele democrat a mers până într-acolo încât la catalogat pe Putin drept un ”criminal”, înfuriind Moscova.

Însă atât Biden, cât şi Putin şi-au exprimat speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor lor.

Liderul de la Kremlin şi-a exprimat vineri speranţa ca întâlnirea sa cu Biden să conducă la rezultate pozitive.

În editorialul său, Biden subliniază că Washingtonul ”nu caută conflictul” şi îşi evocă decizia de a prelungi cu cinci ani Tratatul New SATRT privind limitarea arsenalelor nucleare.

”Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă, în care să putem coopera cu Rusia în probleme precum stabilitatea stratgică şi controlul armamentului”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.