Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat vineri, referitor la problema gunoiului menajer neridicat din Sectorul 1, că soluţia cea mai rapidă ar fi ca Romprest să îşi îndeplinească obligaţiile. El a adăugat că legea prevede obligaţia administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice. Acesta a mai spus Instituţia Prefectului este interesată dacă există sau nu o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei şi în funcţie de asta poate fi luată o decizie cu privire la solicitarea făcută de primarul Sectorului 1 Clotilde Armand care a cerut Consliului Local pentru Situaţii de Urgenţă să declare stare de alertă în sector.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu am intrat în discuţiile comerciale, pe noi ne interesează situaţia de fapt şi dacă se confirmă sau nu că există o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei”, a declarat vineri Alin Stoica.

Întrebat dacă şi-a schimbat poziţia, după ce în urmă cu o săptămână Prefectura Capitalei a transmis Primăriei Sectorului 1 că litigiile între prestator şi primărie se rezolvă în instanţă, prefectul a răspuns: „Nu, în niciun caz. Asta şi spuneam că nu putem să intervenim în relaţia comercială sau mă rog în relaţia dintre administraţia locală şi prestator. Asta da, trebuie rezolvată evident în instanţă. Nici măsurile care vor fi luate nu pot să fie de natură de a interveni în această relaţie comercială”.

Chestionat care ar fi soluţia pentru ca gunoiul să fie adunat în Sectorul 1, Alin Stoica a replicat: „Cea mai rapidă soluţie este ca prestatorul să îşi îndeplinească obligaţiile, pentru că aceste servicii publice trebuie asigurate în mod continuu şi legea prevede obligaţia ambilor, nu doar a prestatorului, şi a administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice”.

Întrebat dacă nu avea obligaţia Romprest să ridice gunoiul, în condiţiile în care este vorba despre un contract în vigoare, prefectul Capitalei a spus „Nu vreau să intru în discuţia aceasta comercială, pentru că nu ştiu situaţia de fapt, nu am analizat dosarul din punct de vedere juridic. Instituţia Prefectului trebuie să se uite, aşa cum am spus, la situaţia de fapt şi, dacă există sau nu o ameninţare, în funcţie de asta poate să ia o decizie faţă de solicitarea pe care a făcut-o Sectorul 1. Nu acţionăm nici ca mediator, nici ca instanţă”.

Referitor la cine pot da în judecată locuitorii din Sectorul 1 pentru situaţia apărută, Stoica a spus că „cetăţenii se pot îndrepta împotriva celor care au obligaţia să asigure continuitatea serviciilor, respectiv administraţia publică şi prestator, împreună”.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand vrea declararea stării de alertă ca urmare a situaţiei sanitare generate de faptul că gunoiul nu mai este ridicat de firma de salubrizare Romprest, fiind pentru a doua oară când locuitorii sectorului se confruntă cu această situaţie.

Prefectul Capitalei Alin Stoica analizează documentaţia transmisă de Primăria Sectorului 1 şi va avea consultări pe acest subiect, în cursul acestei zile, cu DSP şi cu Garda de Mediu, în vederea luării unei decizii ulterioare.

Ministrul Mediului Tanczos Barna consideră că serviciul de salubrizare la Sectorul 1 trebuie prestat în continuare pentru ca gunoaiele să nu rămână pe stradă, menţionând că starea de alertă cerută de Clotilde Armand reprezintă o soluţie de moment şi că situaţia se poate rezolva printr-o atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei Sectorului 1.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.