Procesul a 14 presupuşi complici ai comandourilor jihadiste care au comis atentatul terorist de la 13 noiembrie 2015 la Paris urmează să aibă loc la un tribunal corecţional din Bruxelles, în peroada 14 martie-22 aprilie 2022, a anunţat vineri parchetul belgian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre suspecţi nereţinuţi în procedura judiciară din Franţa, pe care Belgia îi suspectează de faptul că i-au ajutat pe autorii acestor atentate, soldate cu 130 de morţi.

În cadrul unei prime audieri pregătitoare, vineri, tribunalul din Bruxelles a stabilit un intrval de şase săptămni, de luni 14 martie şi până vineri 22 aprilie în care să fie organizat procesul.

A doua audiere pregătitoare este prevăzută în octombrie, în vederea precizării ritmului audierilor în fiecare săptămână, a anunţat un purtător de cuvânt al parchetului federal belgian, Eric Van Duyse.

Cei 14 inculpaţi, majoritatea judecaţi cu privire la ”particopare la activităţi ale unei grupări teroriste”, sunt suspectaţi de faptul că i-au transportat sau găzduit pe unii dintre atacatori.

Pregătite în bună parte ăn Belgia - unde celula jihadistă dispunea de şase ascunzători -, atacurile au condus rapid la deschiderea unei anchete a justiţiei antiteroriste de la Bruxelles.

În acest dosar - denumit ”Paris Bis” -, anchetatorii au ţintit toate formele de susţinere a autorilor atentatelor, inclusiv a lui Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor care au atacat Parisul, a cărui fugă a durat patru luni, arestat în capitala belgiană la 18 martie 2016.

Unul dintre suspecţi, Abid Aberkane, urmează să fie judecat cu privire la faptul că l-a ascuns la domiciliul mamei sale pe jihadist în ultimele zile ale fugii, prejudiciind arestarea acestuia.

Ceilalţi inculpaţi fac parte din anturajul lui Salah Abdeslam, precum Mohamed Abrini, ”bărbatul cu pălărie”, care a renunţat  să se detoneze în atentatele de la Bruxelles de la 22 martie 2016, soldate cu 32 de morţi, sau din anturajul fraţilor Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre atacatorii sinucigaşi morţi în acest dublu atentat, comis de aceeaşi celulă jihadistă.

Unul dintre fraţii lui Abrini se află între inculpaţi.

Doi dintre cei 14 suspecţi urmează să fie judecaţi în absenţă, deoarece nu au fost arestaţi niciodată şi probabil că au fost ucişi în Siria, însă justiţia belgiană nu are nicio probă oficială în acest sens.

Este vorba despre Sammy Djedou, a cărui moarte a fost anunţată de către Pentagon, în decembrie 2016, şi despre Youssef Bazarouj, alt begian, suspectat de faptul că făcut parte, în Siria, din celula ”operaţiunilor externe” ale Statului Islamic (SI). El ar fi fost ucis în zona de război.

În procedura franceză, 20 de persoane au fost trimise în faţa unei Curţi Speciale cu Juraţi, la Paris, unde procesul urmează să aibă loc de la 8 septembrie 2021 până la sfârşitul lui martie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.