Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că în incineratorul de deşeuri cuprins de un incendiu lângă Ploieşti se aflau peste 500 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. El susţine că firma urma să fie racordată la utilităţi, pentru a-şi putea relua activitatea care fusese sistată în urma mai multor abateri. Berceanu explică faptul că la sol nu s-au înregistrat indicatori privind poluarea, întrucât din cauza aerului rece fumul s-a ridicat şi s-a disipat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezent miercuri la incineratorul de deşeuri operat de societatea Eco Burn, care a fost cuprins de un incendiu puternic, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunţat că datorită vremii neobişnuit de reci pentru această perioadă fumul generat de incendiul care a cuprins inclusiv substanţe periculoase – uleiuri, vopsele -  s-a ridicat la înălţime mare, astfel încât staţiile de monitorizare a calităţii aerului nu au înregistrat depăşiri ale valorilor noxelor în aer.

„Direcţia de înaintare a vântului a fost dinspre nord spre sud, masa de aer cald s-a ridicat destul de repede la o înălţime considerabilă pentru că temperatura a fost scăzută în această perioadă şi atunci am avut şi o disipare a acestor nori cu elemente poluante. (...) Categoric Agenţia pentru Protecţia Mediului şi laboratorul mobil care au venit în zonă a făcut măsurători. Datorită faptului că a fost o noapte neobişnuit de rece şi temperatura gazului de acolo este foarte, foarte are fumul s-a ridicat la o înălţime considerabilă astfel încât măsurătorile făcute cu laboratorul mobil la nivelul solului să nu ne indice faptul că vorbim de o poluare masivă care afectează calitatea aerului în proximitate”, a explicat Berceanu

Conform acestuia, firma care operează incineratorul fusese amendată pentru mai multe abateri legate de traseul sau de modul în care au fost depozitate deşeurile sau privind respectarea autorizaţiei de mediu. Berceanu susţine că firma care operează incineratorul urma să îşi poată relua activitatea.

„Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri nepericuloase, diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps. Nu pot pătrunde foarte adânc înăuntru cei de la pompieri. (...) Au fost nu mai puţin de cinci controale anul trecut, trei controale anul acesta. Am aplicat amenzi de 415.000 de lei pentru depozitări neconforme. Incineratorul nu funcţiona pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să -i fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta”, a declarat şeful Gărzi Naţionale de Mediu.

Conform lui Berceanu, au ars în jur de 550 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase.

Acesta a confirmat existenţa unor anchete penale privind firma.

Şeful Gărzii de Mediu a menţionat că uleiul hidraulic din instalaţie încă arde, motiv pentru care la faţa locului există degajare de fum.

Berceanu a menţionat că se verifică deşeurile care au ajuns în spaţiile de depozitare ale incineratorului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.