Un ministru saudit vrea să oblige mii de moschei din ţară să reducă volumul difuzoarelor la chemarea la rugăciune, o decizie controversată într-un regat ultraconservator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Islamice a ordonat săptămâna trecută moscheilor să regleze la o treime din volumul maxim difuzoarele, să limiteze folosirea acestora la chemarea la rugăciune şi să nu mai difuzeze predici în înregime.

Această măsură a provocat imediat un val de indignare în mediile religioase din această ţară în care se practică un islam rigorist.

Ministrul Afacerilor Islamice Abdullatif al-Sheikh a justificat această decizie invocând sănătatea şi starea de bine a copiilor şi persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot.

”Cei care vor să se roage nu au nevoie să audă chemarea la rugăciune a imamului”, a dat asigurări ministrul, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea de stat.

”Ei ar trebui să fie deja în faţa mocheii”, adaugă el.

Posturi de televiziune difuzează rugăciuni şi predici pe teme din Coran, a precizat el, sugerând că nu este nevoie ca moscheile să ofacă şi ele.

Într-o ţară cu zeci de mii de moschei, această decizie a fost bine primită.

Însă ea a dezlănţuit pasiuni pe reţele de socializare.

Un "hashtag” care sugerează o interzicere a muzicii în restaurante şi cafenele a fost repostat abundent.

Ministrul consideră că aceste critici provin de la ”inamici ai regatului” care vor ”să agite opinia publică”.

Această măsură este conformă politicii de liberalizare a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului.

Prinţul a ordonat ridicarea mai multor interdicţii sau restricţii, precum interdicţăia de a conduce impusă femeilor, a autorizat concerte la care să participe bărbaţi şi femei - lucturi strict interzise anterior.

Aceste relaxări au fost primite favorabil de mulţi saudiţi, într-o ţară în care două treimi din populaţie este în vârstă de sub 30 de ani.

Regatul a limitat, de asemenea, puterile poliţei sale religioase - odinioară temută, care nu ezita, de exmplu, să dea afară oamenii din centre comerciale la momentul rugăciunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.