Eurohold, cel mai mare holding public din Bulgaria şi proprietarul Euroins, a raportat în primul trimestru un profit operaţional de 6,24 milioane euro, în creştere cu 2%. Holdingul a lansat vineri o procedură pentru o majorare de capital, care va permite companiei să strângă până la 100 de milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eurohold, cel mai mare holding public din Bulgaria şi unul dintre principalele grupuri de afaceri independente care îşi desfăşoară activitatea în sud-estul Europei, a raportat performanţe solide în primul trimestru al anului 2021 în contextul celui de-al treilea val al pandemiei COVID-19, conform situaţiei financiare consolidate a holdingului pentru perioada ianuarie-martie 2021. Holdingul a reuşit să-şi readucă rezultatele aproape de nivelurile atinse în urmă cu un an, când economia europeană era încă în creştere şi coronavirusul de abia începea să se răspândească”, anunţă grupul.

Activele au crescut cu 3,2%, până la 860 milioane euro.

Veniturile din primele EIG au crescut cu 6,4%, până la 127 milioane euro.

În primele trei luni ale anului 2021, Eurohold a raportat venituri de aproximativ 216 milioane euro, aproape de nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent. Activitatea de asigurări a grupului, concentrată în Euroins Insurance Group (EIG) a contribuit cel mai mult la performanţa holdingului. Veniturile din activitatea de asigurări au crescut cu un procent faţă de anul anterior, până la 192 milioane euro.

Prima brută subscrisă a EIG a crescut cu 6,4% până la 127 milioane euro. Veniturile generate de activitatea financiară şi investiţională a holdingului au crescut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, până la 1,41 milioane euro. Celelalte două segmente din activitate - leasingul şi vânzările de autoturisme, au raportat, de asemenea, performanţe stabile, în ciuda faptului că ambele sectoare au fost printre cele mai afectate de criză. Veniturile din activitatea de leasing au crescut cu 11%, până la aproximativ 3,22 milioane euro.

Eurohold şi-a îmbunătăţit profitabilitatea operaţională, deoarece EBITDA a crescut cu 2% faţă de anul trecut, ajungând la 6,24 milioane euro. Rezultatul financiar net s-a ridicat la 600.000 euro în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 1,69 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului precedent. Scăderea acestui indicator s-a datorat costurilor financiare mai mari.

Începând din martie 2021, activele Eurohold au ajuns la 860 milioane euro, cu 3,2% mai mult decât în ​​decembrie 2020.

„Rezultatele noastre din primul trimestru al anului 2021 arată o rezistenţă puternică şi vedem o revenire la nivelurile dinaintea crizei. Grupul Eurohold raportează performanţe solide dacă comparăm perioada actuală cu primul trimestru din 2020, când rezultatele noastre erau în creştere şi criza încă nu a început. Performanţa generală din 2020 şi de la începutul anului 2021 ne-a arătat rezistenţa şi capacitatea de a face faţă unei situaţii extraordinare. Suntem recunoscători angajaţilor noştri, clienţilor şi partenerilor pentru eforturile, înţelegerea, sprijinul şi încrederea pe care o au în noi. În ciuda marilor provocări, suntem încrezători că vom îndeplini aşteptările şi ne vom atinge obiectivele pentru acest an”, a declarat Kiril Boshov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Еurohold.

Între timp, Eurohold tocmai a lansat o procedură pentru o majorare de capital care va permite companiei să strângă până la 100 de milioane euro în fonduri proprii. Oferta publică este efectuată pe Bursa Bulgară de Valori (BSE). Eurohold va oferi pentru subscriere 79 de milioane de acţiuni noi cu o valoare nominală de 0,5 euro euro şi un preţ de emisiune de 1,28 euro fiecare. Astfel, Eurohold ar strânge până la 100 de milioane euro şi încasările vor fi utilizate pentru finanţarea achiziţiei filialelor CEZ Group din Bulgaria şi pentru a investi în dezvoltarea celor două afaceri principale ale grupului - energie şi asigurări.

Euro-Finance AD ​​va fi managerul principal al ofertei publice, iar Renaissance Capital este consultantul financiar exclusiv al ofertei.

Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent lider în regiunea CEE / SEE / CSI şi cel mai mare holding public din Bulgaria – din punct de vedere al veniturilori. Acesta operează în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de maşini, gestionării activelor şi serviciilor de investiţii. Eurohold listat la BVB şi WSE. Deţine Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care operează în 11 ţări şi deţine filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.