Democraţii şi republicanii nu au reuşit să ajungă la un consens asupra unei Comisii de anchetă independentă, în pofida traumatismului profund cauzat de violentul asalt la sediul puterii legislative americane, unde manifestanţi pro-Trump au forţat intrarea în venerabilul Capitoliu, aleşi au fugit de atacatori, membri înarmaţi ai securităţii au încercat să apere hemiciclul, iar mai multe persoane au fost ucise, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un eşec-simbol al unor disensiuni puternice care sfâşie în continuare Statele Unite la aproape cinci luni de la atacul de la 6 ianuarie şi al unei influenţe profunde pe care încă o exercită fostul preşedinte republican asupra taberei sale.

”Americanii sunt mai înclinaţi să se unească, cred eu, decât Congresul şi aleşii”, a declarat vineri Joe Biden.

Erau necesare voturi republicane alături de cele 50 de voturi democrate în vederea depăşirii unei etape de procedură în vederea unui vot final de înfiinţare a Comisiei, aprobate în Camera Reprezentanţilor.

Numai şase republicani au votat ”pentru”, şi anume Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Rob Portman, Mitt Romney şi Ben Sasse.

Ceilalţi, aliniaţi în spatele liderului lor în Senat Mitch McConnell, văd în această Comisie un ”exerciţiu pur politic”, care nu adaugă nimic anchetelor în curs ale poliţiei, în care au fost arestate aproape 450 de persoane.

La 19 mai, doar 35 dintre cei 211 de republicani din Camera Reprezentanţilor au votat ”pentru”.

Cu toate acestea, afirmau apărătorii acesteia, din Comisie ar fi făcut parte cinci membri aleşi de către democraţi şi cinci aleşi de republicani, după modelul Comisiei înfiinţate după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, susţinută puternic de ambele tabere.

Însă datele sunt altele, iar America este extrem de împărţită după patru ani ai mandatului lui Donald Trump.

Trump este cel care s-a aflat în centrul dezbaterilor.

De ce le este ”frică republicanilor? De adevăr? Vă este frică că marea minciună a lui Donald Trump va fi dezminţită?”, le-a lansat vineri iderul majorităţiidemocrate în Senat Chuck Schumer.

”APRINDEREA FITILULUI”

Miliardarul nu şi-a recunoscut niciodată, în mod explicit, înfrângerea în alegerile prezidenţiaole de la 3 noiembrie 2020.

La peste patru luni după ce a plecat de la Casa Albă, la 20 ianuarie, el continuă să spună că scrutinul i-a fost furat, în pofida eşecului tuturor recursurilor sale în justiţie prin care denunţa false fraude masive.

”Opriţi furtul!” - la acest cuvânt de ordine s-au adunat mii de susţinători înfaţa Casei Albe la 6 ianuarie.

Câteva sute au forţat apoi intrarea în Capitoliu, în care aleşii certificau victoria rivalului său Joe Biden.

Cu puţin înainte, preşedintele în exerciţiu îi îndemna: ”Bateţi-vă ca diavolii!”.

Democraţii consideră că, fără îndoială, Donald Trump a ”aprins fitilul” violenţelor.

Acuzat (”impeached”) de ”incitare la insurecţie” de către camera Reprezentanţilor, fostul preşedinte a fost achitat de Senat în februarie, într-un proces în vederea unei destituiri, al doilea, în urma lipsei unor voturi ale republicanilor,

Lideri ai partidului său în Congres au subliniat, cu toate acestea, ”responsabilitatea” fostului preşedinte în atac şi că Senatul nu este competent să-l judece.

ALEGERILE ”MIDTERMS” ÎN JOC

Însă majoritatea aleşilor republicani sunt hotărâţi de-acum să dea pagina, în vederea alegerilor parlamentare de la jumătate de mandat ("midterms"), în noiembrie 2022, când speră să preia controlul în ambele Camere ale Congresului.

Calvin Jillson, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Southern Methodist din Dallas, consideră că liderii "Grand Old Party" (GOP) au făcut un ”pariu”.

În opinia sa, este vorba despre o asumare, în prezent, a avalanşei de critici provocate de blocarea acestei Comisii independente de anchetă şi o evitare, astfel, să răspundă unor eventuale concluzii care ar fi putut fi stânjenitoare ale raportului comisiei, prevăzut la 31 decembrie şi care ar fi urmat să se afle în ”centrul atenţiei” la începutul lui 2022, la începutul îndelungatei campanii electorale a "midterms".

Pe de altă parte, ”ei se tem să-şi alieneze baza (electorală) a lui Donald Trump dacă sunt prea proactivi în examinarea evenimentelor din ianuarie”, subliniază Capri Cafaro, o profesoară la American University şi o fostă aleasă democrată din Ohio.

Mitch McConnell a recunoscut miza electorală a comisiei în toamna lui 2022. ”Americanii trebuie să se concentreze asupra a ceea ce administraţia (Biden) face ţării”, a declaart el.

Senatoarea republicană din Alaska  Lisa Murkowski, care susţinea înfiinţarea Comisiei, şi-a exprimat joi seara, în faţa jurnaliştilor, indignarea faţă de ”decizia” şefilor săi de a se interesa de câştigul politic pe termen scurt în loc să recunoască ceea ce s-a întâmplat la 6 ianuarie”.

”Ne facem griji doar pentru asta? De la un ciclu electoral la altul?”, a denunţat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.