Lituania a anunţat vineri că expulzează doi diplomaţi belaruşi, din cauza unor ”activităţi incompatibile cu statutul de diplomat”, anunţă într-un comunicat Ministerul lituanian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doi ofiţeri de informaţii” din Belarus ”care acţionau sub acoperire ca diplomaţi au fost invitaţi să părăsească Lituania. Nu, mersi şi la revedere”, a scris pe Twitter, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis.

Ministerul a anunţat că un reprezentant al Ambasadei Belarusului a fost convocat în semn de protest faţă de ”reprimări continue ale societăţii civile belaruse şi presei independente”.

Gabrielius Landsbergis a precizat că această decizie este luată totodată în solidaritate cu vecinul balt Letonia, a cărei întreagă ambasadă a fost expulzată din Belarus.

Minskul a acuzat atunci autorităţile letone de faptul că au înlocuit steagul belarus cu cel al opoziţiei, în marja Campionatului Mondial de Hockey.

Letonia i-a expulzat, ulterior, pe diplomaţii belaruşi.

Belarusul este supus unor presiuni interaţionale intense după ce a deturnat un avion Ryanair şi l-a obligat să aterizeze la Minsk, duminică, după care i-a arestat pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera acestuia, care se aflau la bord.

Uniunea Euroepană (UE) a ripostat interzicând companiilor aeriene belaruse accesul în UE şi cerând transportatorilor europeni să nu survoleze spaţiul aerian belarus.

UE a ameninţat, de asemenea, cu sancţiuni economice dure regimul preşedintelui belarus Alekdandr Lukeşnko, susţinut de Kremlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.