Germania recunoaşte pentru prima oară, vineri, faptul că a comis ”un genocid” al populaţiilor hereros şi namas, în Namibia, în timpul perioadei coloniale, şi urmează să plătească acestei ţări un ajutor de dezvoltare în valoare de peste un miliard de euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom califica în mod oficial aceste evenimente drept ceea ce sunt din punctul de vedere de azi, (şi anume) un genocid”, a anunţat într-un comunicat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Maas salută în această declaraţie încheierea unui ”acord” cu Namibia, după peste cinci ani de negocieri dure cu privire la evenimente care au avut loc în acest teritoriu african colonizat de Germania în perioada 1884-1915.

Colonişti germani au ucis zeci de mii de hereros şi de namas în masacre comise în perioada 1904-1908, considerate de către numeroşi istorici drept primul genocid din secolul al XX-lea.

”În lumina responsabilităţii istorice şi morale a Germaniei, vom cere iertare Namibiei şi urmaşilor victimelor” pentru ”atrocităţile” comise, anunţă şeful diplomaţiei germane.

Într-un ”gest de recunoaştere a imenselor suferinţe provocate victimelor”, Germania urmează să susţină ”reconstrucţia şi dezvoltarea” în Namibia, printr-un program financiar în valoare de 1,1 miliarde de euro, anunţă Maas.

Nu este vorba despre despăgubiri pe o bază juridică, a precizat Maas.

Această sumă urmează să fie plătită pe o perioadă de 30 de ani, potrivit unor surse apropiate negocierilor, şi urmea\ă să fie folosită cu prioritate în favoarea urmaşilor celor două populaţii.

Crimele comise în timpul colonializării afectează de mulţi ani relaţiile dintre cele două ţări.

Privaţi de pământuri şi animale, hereros s-au răsculat în 1904 împotriva coloniştilor germani şi au ucis 100 de colonişti.

Generalul german Lothar von Trotha, trimis să înăbuşe rebeliunea, a ordonat exterminarea hereros.

Namas s-au ridicat un an mai târziu şi au avut aceeaşi soartă.

În total, cel puţin 60.000 de hereros şi aproximativ 10.000 de namas au fost  ucişi în perioada 1904-1908.

Forţele coloniale germane au folosit tehnici genocidare, şi anume masacre în masă, exil în deşert - unde mii de bărbaţi, femei şi copii au murit de sete - şi lagăre de concentrare, precum cel de la Shark Island.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.