Suedia, care a avut o strategie mai puţin strictă decât alte ţări din Europa contra Covid-19, va ridica restricţiile sanitare în cinci etape începând de săptămâna viitoare, a anunţat joi premierul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Întrezărim începutul sfârşitului", a declarat şeful Guvernului Stefan Lofven într-o conferinţă de presă, fără a se angaja la o dată sigură pentru o redeschidere totală a societăţii. 

Reducerea treptată a restricţiilor, care va începe la 1 iunie, va fi studiată în contextul situaţiei epidemice, a capacităţilor sistemului de sănătate şi a avansării campaniei de vaccinare. 

"Ridicarea restricţiilor va fi făcută responsabil şi cu pregătirea necesară pentru a face faţă unei situaţii prin care rata de infectare ar putea creşte din nou", a declarat într-o conferinţă de presă Stefan Lofven care a prevenit că dacă "lucrurile vor merge greşit, vom opri relaxarea". 

De marţi, barurile şi restaurantele vor putea rămâne deschise până la ora 22.30 (faţă de 20.30 în prezent), iar parcurile de atracţie vor fi redeschise, iar predarea faţă în faţă pentur studenţi va fi autorizată din nou.   

O lună mai târziu, pe 1 iulie, restricţia privind adunările - stabilite la opt persoane pentru evenimente publice - va fi ridicată în funcţie de locul şi tipul de adunare. 

La mijlocul lunii iulie, se va renunţa la numărul maxim de persoane care se vor putea întâlni în interiorul unui magazin, urmat în septembrie, de ridicarea completă a restricţiilor privind numărul de persoane prezente la întrunirile private şi publice.           

Suedia s-a remarcat în criza coronavirusului prin absenţa carantinei, bazându-se mai degrabă pe o strategie de recomandări decât pe măsuri coercitive.

Ţara nordică înregistrează în prezent o rată de incidenţă de 427,1 cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile, potrivit unui raport al ECDC - adică una dintre cele mai mari din Europa.                

Bilanţul total de la începutul pandemiei a ajuns joi la 14.451 de morţi, plasând Suedia la mijlocul clasamentului în Europa, dar deasupra ţărilor vecine - Finlanda, Norvegia şi Danemarca.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.