Familia lui George Floyd îndeamnă Congresul american ”să protejeze persoanele de culoare şi să adopte prin vot o lege care reformează poliţia”, în urma unei întâlniri simbolice cu preşedintele Joe Biden, la un an de la uciderea prin asfixiere a afroamericanului de către un poliţist alb, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă puteţi face o lege federală pentru a apăra o pasăre, vultural pleşuv american cu capul alb, puteţi face o lege fedrală care să protejeze persoanele de culoare”, a declarat una dintre surorile lui George Floyd, Philonise Floyd, care se referă la acvila care reprezintă emblema Statelor Unite.

Întâlnirea cu Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris, la care presa nu a avut acces, a fost ”foarte constructivă”, a declarat alt frate al afroamericanului, Terrence Floyd, în pofida faptului că această lege, cerută de către preşedinte, adoptată în Camera Reprezentanţilor, este blocată în Senat.

Familia lui Floyd a ridicat pumnul şi a scandat numele afroamericanului, care a devenit un simbol al victimelor violenţei poliţiei în Statele Unite, după ce a fost ucis la 25 mai 2020,la Minneapolis, în timp ce era arestat de către patru poliţişti.

Agonia sa, filmată în direct, a provocat o mobilizare fără precedent.

Replica sa ”Nu mai pot respira” a devenit un strigăt de adunare împotriva abuzurilor forţelor de ordine.

Poliţistul alb Derek Chauvin, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute, a fost găsit vinovat de omor. Pedeapsa acestuia urmează să fie anunţată la 25 iunie.

Joe Biden s-a declarat ”optimist” cu privire la încheierea unui acord în Senat asupra textului de lege, la plecarea sa de la Casa Albă într-o scurtă vizită în fieful său, Wilmington, în Delaware.

El a salutat ”curajul extraordinar” al rudelor lui George Floyd, care au devenit adevărate purtătoare de cuvânt ale luptei împotriva abuzurilor poliţiştilor şi apărători ai legii care-i poartă numele şi care vizează să opereze modificări profunde în poliţie.

Joe Biden a declarat că George Floyd ”a făcut-o”, preluând astfel o declaraţie a fiicei afroamericanului, Gianna, care repetă că tatăl său ”a schimbat lumea”.

Familia Floyd a fost primită anterior la Capitoliu de către preşedina democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Rudele lui George Floyd s-au întâlnit apoi cu doi senatori, democratul Cory Booker şi republicanul Tim Scott, care încearcă să obţină un consens al ambelor tabere asupra textului.

Joe Biden ”vrea ca legea să fie dreaptă, să aibă sens şi să păstreze intactă moştenirea lui George”, dă asigurări nepotul său, Brandon Williams.

Familia a vizitat ”Black Lives Matter Plaza”, care a devenit un loc al adunării şi comemorării în capitala americană.

Însă, pe frontul legialativ, lucrurile avansează lent.

În primul său discurs în Congres, la sfârşitul lui aprilie, Joe Biden îi îndemna pe aleşi să adopte ”George Floyd Justice in Policing Act” până la împlinirea unui an de la moartea afroamericanului. Însă proiectul se află în continuare în dezbatere în Senat.

Textul, adoptat în martie de Camera Reprezentanţilor, prevede interdicţia prizelor prin strangulare şi limitarea largii imunităţi (”imunitate calificată”) de care se bucură poliţiştii americani.

Această modificare se află în centrul unor negocieri dure, în care republicanii pozează în apărătorii protecţiei legale a forţelor de ordine.

”Calendarul în vederea supunerii la vot a legii nu va fi respectat”, a recunoscut o purtăroare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care subliniază că Joe Biden salută progresele în curs.

”Naţiunea noastră se trezeşte la realitatea pe care o trăiesc zilnic americanii de culoare. Schimbarea acestei realităţi nu este o sarcină imposibilă”, subliniază, pe Twitter, Cory Booker.

Ales în baza unei imagini de om al dialogului, capabil să ajungă la compromisuri cu republicanii, Joe Biden, care a fost mult timp senator, ştie că îşi joacă o parte importantă a capitalului politic în acest dosar.

Însă statele şi oraşele progresează. Unele localităţi experimentează o diminuare a riscului unor erori - printr-o dezarmare a agenţilor însărcinaţi cu siguranţa rutieră.

Apărătorii reformei subliniază urgenţa schimbării. De la moartea lui George Floyd, mulţi alţi afroamericani neînarmaţi au fost răniţi sau ucişi de către poliţişti.

UN RĂNIT ÎNTR-OSALVĂ DE FOCURI PE LOCUL MORŢII LUI GEORGE FLOYD

O persoană a fost rănită la Minneapolis în focuri de armă trase marţi pe locul unde a fost ucis George Floyd, o zonă în care s-au adunat numeroase persoane pentru a-i aduce un omagiu la un an de la dramă.

Aproximativ 20 de detonări au răsunat, provocând panică în adunare, iar oameni au fugit să se adăpostească, a constat un jurnalist AFP.

O vitrină a fost spartă, iar pe jos erau mai multe cartuşe.

Poliţia a venit în apropiere, după ce a fost chemtă de martori, care au văzut un ”vehicul care pleca de la faţa locului în mare viteză”, a anunţat un purtăror de cuvânt al poliţiei, John Elder.

Ulterior, un bărbat s-a prezentat la un spital din apropiere, cu o rană împuşcată. El se afla în stare gravă, însă viaţa nu-i era în pericol, a declarat John Elder pentru AFP, adăugând că nu s-a operat vreo arestare.

Statele Unite au marcat marţi un an de la uciderea lui Floyd printr-o serie de comemorări, inclusiv concerte  şi adunări la locul morţii afroamericanului.

Această intersecţie, care nu a fost redeschisă circulaţiei, este ocupată de un an de zile de activiti antirasişti, care au transformat-o într-un loc de comemorare, prin imagini murale şi alte proiecte.

Ea este totodată o zonă în care legea nu se aplică şi în care poliţiştii nu sunt bine-veniţi.

Focuri de armă au loc frecvent în zonă, mai ales pe timpul nopţii - soldate cu aprocimativ zece morţi sau răniţi, în împrejurimi, în decurs de un an, potrivit forţelor de ordine.

Cu scopul de a ajuta cartierul să revină la viaţă, familia Floyd vrea să doneze o jumătate de milion de dolari actorilor economici sau asociativi locali, din cele 27 de milioane de dolari pe care Primăria din Minneapolis s-a angajat să i le acorde drept despăgubire,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.