Autorităţile iraniene au validat candidatura în alegerile prezidenţiale a şefului ultraconservator al Autorităţii Judiciare Ebrahim Raisi şi i-au descalificat pe unii dintre principalii rivali ai acestuia, anunţă marţi televiziunea iraniană de stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Gardienilor Constituţiei, condus de către susţinători ai unei linii dure, a validat doar şapte candidaturi dintre cele aproape 600 de dosare depuse în vederea alegerilor prezidenţiale, prevăzute în iunie.

Consiliul a invalidat candidaturile fostului preşedinte al Parlamentului Ali Larijani, un moderat, vicepreşedintelui Eshaq Jahangiri sau fostului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a guvernat Iranul din 2005 în 2013.

Acestă decizie ar urma să crească şansele unei victorii a lui Ebrahim Raisi, un apropiat al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Însă ea ar ptea împiedica o prezenţă puternică la urne, în contextul în care o nemulţumire populară creşte, după ce Donald Trump a reimpus, în mai 2018, şi a multiplicat sancţiuni economice Republicii islamice, după ce a retras Statele Unite din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.