Cel puţin 115.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii au murit din cauza covid-19, a anunţat luni directorul general al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, care denunţă faptul că 75% dintre toate vaccinurile anticovid au fost administrate în doar zece ţări, care-l acaparează, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mulţi sunt cei care au fost ei înşişi infectaţi, iar în pofida faptului că rapoartele sunt rare, estimăm că cel puţin 115.000 de profesionişti din sănătate şi îngrijiri au plătit preţul ultim în serviciul celorlalţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în deschiderea reuniunii anuale a membrilor OMS.

El denunţă din nou ”inegalitatea scandaloasă” a accesului la vaccin în lume, care ”perpetuează pandemia”.

Peste 75% din toate vaccinurile au fost administrate în doar zece ţări, denunţă el.

”Nu există un mod diplomatic de a o spune: un mic grup de ţări care fabrică şi cumpără majoritatea vaccinurilor (...) controlează soarta restului lumii”, a dat asigurări dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Numărul dozelor administrate în lume până în prezent ar fi fost suficient să acopere toţi lucrătorii din sănătate şi persoanele în vârstă, dacă ar fi fost distribuite în mod echitabil”, a dat el asigurări.

Directorul OMS îndeamnă comunitatea internaţională să inverseze această tendinţă, aşa cum o face neîncetat de mai multe luni.

”Azi îndemn statele membre să suţină o campanie masivă de vaccinare a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări, până în septembrie, şi o campanie, până în decembrie, în vederea atingerii obiectivului nostru al vaccinării a cel puţin 30% până la sfârşitul anului”, a subliniat el.

OMS şi numeroşi alţi parteneri, între care Gavi şi Cepi, a pus la punct un mecanism mondial de furnizare a vaccinurilor anticovid ţărilor sărace - Covax -, însă acest dispozitiv duce lipsă de vaccinuri, deoarece ţările bogate, care vor să-şi vaccineze întreaga populaţie, au acaparat dozele.

De asemenea, India, de unde provin majoritatea vaccinurilor Covax, a blocat exportul acestora, cu scopul de a-şi vaccina propira populaţie, în contextul în care este devastată de noul coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.