Lunea se află ”în război” împotriva covid-19, dă asigurări luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, care îndeamnă comunitatea internaţională să depăşească solidaritatea şi să intre în ”economia de război” pentru a opri virusul SARS-CoV-2, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem în război împotriva unui virus. Avem nevoie de logica şi de urgenţa unei economii de război pentru a cnsolida capacitatea armelor noastre”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii anuale a membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

”Cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult şi mi-e teamăcă este departe de a se fi terminat”, a avertizat el.

Secretarul general al ONU îndeamnă lumea să răspundă ”în mod hotărât şi solidar pentru a opri virusul”, însă subliniază că acest lucru nu este suficient.

”Dacă nu acţionăm acum, ne vom trezi într-o situaţie în care ţările bogate îşi vor vaccina majoritatea populaţiilor şi îşi vor deschide economiile, în timp ce virusul va continua să provoace suferinţe profunde, circulând şi înregistrând mutaţii în ţările cele mai sărace”, a avertizat el.

”Alte vârfuri şi intensificări pot face sute de mii de victime şi încetini relansarea economiei mondiale”, mai avertizează el.

Antonio Guterres a anunţat că a cerut vineri G20 să înfiinţeze un grup de lucru care reuneşte toate ţările ce dispun de capacităţi de producţie de vaccinuri, OMS şi instituţii financiare internaţionale capabile să negocieze cu întreprinderi farmaceutice şi alţi actori-cheie.

Acest grup de lucru ”urmează să vizeze cel puţin o dublare a capacităţii de producţie, prin explorarea tuturor opţiunilor, licenţe voluntare şi transferuri de tehnologie până la punerea în comun a brevetelor şi utilizarea flexibilităţilor în domeniul drepturilor de propritate intelectuală”, a precizat el.

Secretarul general al ONU a cerut ca acest grup special să analizeze problema unei distribuiri echitabile a vaccinurilor la nivel mondial.

”Sunt pregătit să mobilizez întregul sistem ONU pentru a susţine acest efort”, a anunţat Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.