Apropiaţi ai lui George Floyd - afroamericanul a cărui ucidere, la Minneapolis, a provocat o vastă contestare a violenţelor poliţiei şi discriminării rasiale în Statele Unite şi în întreaga lume - au comemorat un an de la uciderea acestuia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Floyd a fost ucis la 25 mai 2020, în timpul unei arestări, de către poliţistul alb Derek Chauvin, dat afară din poliţie şi găsit vinovat de uciderea afroamericanului prin asfixiere, pe gâtul căruia şi-a ţinut genunchiul timp de aproape nouă minute.

Familia lui George Floyd şi câteva sute de persoane au ieşit duminică în stradă, la Minneapolis, la unul dintre primele evenimente din Statele Unite în vederea comemorării unui an de la uciderea bărbatului de culoare de către poliţistul alb.

Aproximativ 1.500 de persoane au mărşăluit în metropola din nordul Statelor Unite şi s-au alăturat membrilor familiei Floyd şi rudelor altor afroamericani ucişi de poliţişti, relatează AFP.

Adunarea a început cu discursuri în faţa clădirii în care Derek Chauvin a fost găsit vinovat de acest omor, la 20 aprilie.

Fostul poliţist, în prezent încarcerat, urmază să-şi afle pedeapsa la 25 iunie.

”A fost un an lung. A fost un an dureros. A fost foarte frustrant pentru mine şi pentru familia mea”, a declarat Bridgett Floyd, sora lui Floyd.

Viaţa sa, spune ea, s-a schimbat ”într-o clipă” atunci când fratele său a fost ucis.

”Mă voi ridica şi voi schimbarea, pentru el”, a subliniat ea.

”Ceea ce i s-a întâmplat lui George Floyd şi multor altora, este la originea unei schimbări nu doar în toată America, ci în lume”, a declarat reverendul Al Sharpton, un vechi activist, care a catalogat acest omor drept ”una dintre cele mai mari ruşini din istoria americană”.

După un an de zile, Minneapolosul este în continuare marcat de violenţă şi se confruntă cu o intensificare a omorurilor şi agresiunilor armate - trei copii au fost răniţi de gloanţe rătăcite -, iar locuitori ai oraşului s-au organizat în patrule cetăţeneşti.

Primarul Jacob Frey, care preconizează să înfiinţeze 200 de posturi suplimentare de poliţişti, a anunţat că susţine iniţiativa populaţiei, inclusiv patrulele cetăţeneşti.

”Cea mai mare forţă a noastră este să acţionăm toţi, împreună, pentru a asigura securitatea oraşului nostru”, declara sâmbătă şeful poliţiei locale, Medaria Arradondo, în urma unui nou atac armat soldat cu doi morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.