Preşedintele PNL Ludovic Orban şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au participat, vineri, la Buzău, la invitaţia parlamentarilor PNL, la operaţionalizarea Bancii de Gene, obiectiv înfiinţat în 2019, dar dar care nu funcţionat niciodată în lipsa alocărilor bugetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi, cei doi parlamentari liberali de Buzău, am vrut să-i prezentăm domnului Orban proiectele majore care sunt în implementare la Buzău şi, după cum ştiţi, nu prea avem niciunul. În ciuda imaginii cosmetizate care ni se prezintă despre acest judeţ, ştim că infrastructura este la pământ, nu avem drumuri de acces către atracţii turistice, nu avem parcuri industriale pentru că nu este momentul, tinerii ne pleacă către judeţele vecine şi deci asta este realitatea la Buzău. Am decis să venim la Banca de Gene pentru că în urmă cu două săptămâni, într-o epistolă a domnului Ciolacu, se spunea că PNL a închis pentru totdeauna proiectul Bancii de Gene de la Buzău. Iată că minunea s-a întâmplat şi Banca de Gene se ridică precum o minune, precum Lazăr, şi în zi de sfântă sărbătoare începe operaţionalizarea acestei bănci", a declarat liderul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.

După aproape doi ani, timp în care ministrul liberal Adrian Oros a declarat în repetate rânduri că Banca de Gene de la Buzău nu este o prioritate, vineri, acesta a venit însoţit de Ludovic Orban şi a anunţat că au fost alocaţi primii bani pentru instituţia, considerată obiectiv strategic, care ar trebui să se ocupe cu conservarea şi omologarea soiurilor româneşti.

 

Totodată, ministrul a anunţat că vrea să meargă la Comisia Europeană cu proiectul Băncii de Gene de la Buzău pentru a solicta finanţare prin PNRR în valoare de 30 milioane de euro.

 

"Am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător, Costel Vânătoru, să îşi poată forma o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia  şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie", a declarat Oros.

 

La rândul său, cercetătorul Costel Vânătoru, cel desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a afirmat că alocarea primelor sume de bani pentru funcţionarea instituţiei reprezintă un prim pas şi că speră ca resursele necesare pentru funcţionarea propriu-zisă a acestui obiectiv să fie obţinute prin PNRR.

 

”Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice. Acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată. De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv", a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

 

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a explicat că judeţul Buzău are nevoie de dezvoltare economică, iar această investiţie se încadrează în şirul de investiţi pe care Guvernul şi le-a propus.

 

"Buzăul are nevoie de dezvoltare economică. Dezvoltarea economică nu se poate realiza decât prin investiţii. În primul rând, prin investiţii publice, dar şi prin atragerea investitorilor privaţi. E nevoie să dezvoltăm parcuri industriale, tehnologice, parcuri IT. Asta este direcţia spre care trebuie să ne îndreptăm. Guvernul este dispus să colaboreze cu autorităţile locale pentru proiecte de dezvoltare ale judeţului Buzău", a afirmat Ludovic Orban.

La rândul să, senatorul PNL Vlad Pufu, cel care a preluat în campania electorală ideea necesităţii înfiinţării la Buzău a unei Bănci de Gene, a declarat că alocarea fondurilor bugetare şi operaţionalizarea băncii este doar un prim pas, dar că aşteaptă din partea cercetătorilor care vor fi angajaţi aici performanţă şi creşterea renumelui acestei Bănci de Gene atât în plan intern cât şi internaţional.

"Preocuparea noastră nu trebuie să se oprească aici, pentru că acest proiect trebuie să crească la Buzău. Este un prim pas pe care l-am făcut. Este misiunea noastră,  a politicienilor şi nu, numai, să promovăm această bancă de gene ca să îşi câştige un prestigiu”, a declarat Pufu.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.