Guvernul belgian s-a angajat vineri să înăsprească reglementările privind accesul militarilor la armament, în contextul unei polemici cu privire la nesupravegherea lui Jurgen Conings, un instructor din cadrul armatei, pe numele căruia există o fişă la serviciile antiteroriste, fugar şi căutat de trei zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A existat un eşec în procedură”, a recunoscut ministrul belgian al Apărării Ludivine Dedonder.

Ea se angajează să ”moficie legea” în vederea unei mai bune supravegheri a profilului tuturor militarilor înarmaţi - în afara celor 28 care se află în prezent pe ”radarul” serviciilor militare belgiene de informaţii, din cauza unei simpatii faţă de extrema dreaptă, aşa cum este cazul lui Jurgen Conings.

”Vreau să existe o verificare regulată a tuturor militarilor care au acces la locuri sensibile, la informaţii sensibile şi care deţin armament”, a anunţat ministrul socialist francofon la postul de radio La Première (RTBF).

Jurgen Conings, un militar în vârstă de 46 de ani - probabil înarmat şi astfel considerat perciulos - era căutatîn continuare vineri în provincia olandofonă Limbourg (nord), nu departe de forntiera cu Olanda.

De miercuri, sute de poliţişti şi militari au fost desfăşuraţi în Parcul Naţional Haute-Campine şi în zona acestuia, unde s-ar fi baricadat militarul.

Poliţişti germani au fost trimişi ca întăriri.

Potrivit unor scrisori găsite de către anchetatori, acest bărbat, pe numele căruia există o fişă de simpatiant al extremei drepte pare  hotărât să atace reprezentanţi ai statului şi virusologi.

El este suspectat de faptul că a luat mai multe tipuri de armament din cazarmă înainte să fugă.

Patru lansatoare antitanc şi muniţie au fost descoperite marţi în maşina pe care a abandonat-o la liziera Parcului Naţional.

Ludivine Dedonder a dezvăluit joi că militarul a fost sancţionat de către superiorii să ierarhici anul trecut din cauza profilului său radicalizat şi unor amennţări şi declaraţii rasiste pe Facebook.

Însă ”acest lucru nu a fost de ajuns” pentru a-l împiedica să aibă acces la lansatoare de rachete şi la mitraliere, şi-a exprimat regretul ministrul.

Militarului i s-a retras ”abilitatrea în domenul securităţii” - acces la informaţii clasificate -, însă, în calitate de asistent al unor instructori care pregătsc candidaţi la misiuni militare în străinătate ”el avea acces la armament şi muniţie”, potrivit lui Ludivine Dedonder.

Premierul belgian Alexander De Croo a catalogat această situaţie drept ”inacceptabilă”.

El a cerut vineri un raport cu privire la urmărirea persoanelor radicalizate în toate funcţiile şi serviciile armatei - Apărare, poliţie, vamă -, în vederea unui ”plan de acţiune” al Guvernului ”la începutul lui iunie”, a anunţat cabinetul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.