Comisia Electorală înfiinţată de junta din Myanmar urmesză să dizolve Liga Naţională a Democraţiei (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, pe care-l acuză de fraude în alegerile legislative din noiembrie, dezvăluie vineri agenţia de presă Myanmar Now, care-l citează pe preşedintele comisiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre a fost luată într-o reuniune cu partide politice - boicotată de multe dintre acestea, inclusiv de LND, potrivit agenţiei.

Junta, care a preluat puterea la 1 februarie printr-un puci şi care a plasat-o în detenţie pe Aung San Suu Kyi, susţine că victoria zdrobitoare a LND în alegerile din noiembrie a fost obţinută prin fraude, în pofida faptului că aceste acuzaţii au fost respinse de către Comisia Electorală de atunci.

Aceste fraude electorale sunt ilegale ”şi trebuie, astfel, să dizolvăm partidul”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale de Uniune Thein Soe, potrivit agenţiei.

Persoanele care au comis această fraudă urmează să fie ”considerate drept trădători”, iar împotriva lor urmează să se ia măsuri, a anunţat el.

Contactaţi de Reuters, niciun reprezentat al juntei sau Guvernului de Unitate Naţională clandestin, format de către susţinători ai democraţiei, inclusiv lideri LND, nu au răspuns imediat.

Un purtător de cuvâînt al Paritdului Solidarităţii şi Dezvoltării Uniunii, susţinut de către armată, a declarat că nu este la curent cu hotărârea finală a Comisiei.

LND, înfiinţat de principalii opozanţi ai regimului militar, în urma unei revolte a studenţilor în 1988, a fost fondat, între alţii, de către Aung San Suu Kyi, o reprezentantă de prim-plan a luptei împotriva dictaturii în Myanmar.

Partidul a obţinut o majoritate a mandatelor în alegerile din 1990, însă junta nu a recunoscut acest rezultat. Însă formaţiunea a ajuns la putere în 2015, în urma uneivictorii zdrobitoare.

Laureata Nobelului Păcii în 1991, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, conducătoarea de facto a Guvernului înlăturat de la putere de către militari, este vizată în multiple proceduri judiciare angajate de armată în urma loviturii de stat militare.

Ea a fost inculpată în aprilie cu privire la încălcaeea unei legi privind secretul de stat din perioada colonială - cea mai gravă acuzaţie reţinută împotriva sa până în prezent.

Aung San Suu Kyi are voie să discute cu avcaţii săi doar prin legătură video, în prezenţa unor membri ai forţelor de ordine.

Peste 800 de persoane au fost ucise în reprimarea unor manifestaţii împotriva puciului, potrivit Asociaţiei de Ajutor al Deţinuţilor Politici (AAPP), un bilanţ pe care Reuters scrie că nu l-a putut verifica în mod independent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.