Mai multe sate greceşti au fost evacuate joi, din cauza primului incendiu important de pădure din acest sezon, care face ravagii într-o zonă muntoasă de la Golful Corint, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicio victimă nu a fost semnalată, însă şase sate şi două mănăstiri au fost evacuate după izbucnirea incendiului, miercuri seara, în apropierea satului Schinos, situat la aproximativ 90 de kilometri vest de Atena, a declarat AFP un purtător de cuvânt al pompierilor.

Săteni orbiţi de fum au fost adăpostiţi, în noaptea de miercuri spre joi, la Alepochori, un sat de coastă de la Golful Corint.

”Am fost alertaţi la ora (locală) 4.00 (şi ora României) de către poliţie, care ne-a spus să plecăm”, declară un bărbat la postul Skai TV.

”Nu ne aflam în pericol”, dă el asigurări, însă ”au verificat casele de alături, în căutarea unor persoane care nu se puteau deplasa singure”.

Întăriri au fost trimise din toată ţara în vederea opririi sinistrului, care înainta pe un front de zeke kilometri, potrivt unor oficiali locali.

”Este vorba despre primul incendiu important din 2021 (...). Sate au fost evacuate din precauţie”, a anunţat la Skai TV un purtător de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.

”Nu avem informaţii (despre eventuale vieţi în pericol) şi nu am fost nevoiţi să intervenim în ajutorul cuiva”, a precizat el.

Incendiul a devastat toată noaptea de miercuri spre joi un habitat sălbatic protejat în Munţii  Geraneia, la nord de Istmul Corint şi Peninsula Peloponez. Un fum negru era vizibil din capitală.

180 DE POMPIERI, 17 AVIOANE ŞI TREI ELICOPTERE

”De-acum situaţia este clar mai bună”, a apreciat la Sky TV şeful serviciilor de luptă împotriva incendiilor Stefanos Kolokouris.

Însă ”este un foc mare de pini, iar terenul este dificil”, a adăugat el, apreciind că incendiul ar putea fi controlat joi.

Primăria Loutraki, o staţiune balneară din apropiere, se teme că vântul şi-ar putea schimba direcţia şi ar putea intensifica flăcările.

”Pădurea este foarte densă şi nu a mai ars niciodată anterior”, a declarat la Alpha TV primarul Yiorgos Gionis.

Aproximativ 180 de pompieri - susţinuţi de 62 de vehicule, 17 avioane şi trei elicoptere - participau la operaţiuni, au anunţat pe Twitter pompierii greci.

În zona incendiului, situată pe continent, în nord-estul Corintului, se află numeroase case de vacanţă.

Mai multe locuinţe au fost avariate, au anunţat pompierii, iar unele au ars, potrivit Primăriei Loutraki.

După ce făcările au ajuns la mare, miercuri seara, ele au ars două vapoare în satul de coastă Mavrolimni, au precizat autorităţile locale.

Electricitatea a fost întreruptă şi ar urma să fie restabilită în 48 de ore, potrivit unor tehnicieni locali.

Grecia se confruntă anual cu incendii de pădure violente, alimentate de secetă, rafale violente de vânt şi o temperatură care depăşeşte adesea 30 de grade Celsius.

În Peloponez, situl arheologic Micene, unul dintre cele mai impozante din perioada prehelenică, a fost afectat în august de un incendiu de pădure, însă nu a suferit pagube majore.

În urmă cu doi ani, la 23 iulie 2018, un incendiu fără precedent în staţiunea balneară Mati, cel mai sângeros din ultimele decenii în Grecia, s-a soldat cu 102 morţi şi a făcut scrum majoritatea caselor din această localitate situată la aproximativ 30 de kilometri nord-est de Atena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.