Ţări africane, europene şi de pe alte continente, dar şi organizaţii internaţionale prezente la Summitul Economiilor Africane de la Paris cer ridicarea brevetelor vaccinurilor împotriva covid-19, în vederea producerii vaccinurilor în Africa, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţinem transferul tehnologiei şi o activitate cerută la OMS, OMC şi Medicines Patent Pool (o organizaţie susţinută de către ONU) de a ridica toate constrângerile în privinţa proprietăţii intelectuale care blochează producţia oricărui tip de vaccin”, a anunţat preşedintele francez marţi în faţa presei, la finalul conferinţei.

Acest summit a reunit ”fizic” lideri şi reprezentanţi ai aproximativ 20 de ţări africane, mai multor ţări europene şi Uniunii Europene (UE), dar şi Chinei, Statelor Unite, Japoniei, Canadei, ţărilor de la Golful Persic, ONU şi principalelor organizaţii financiare internaţionale, între care Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM).

Emmanuel Macron, gazda summitului, a subliniat că participanţii au decis o ”iniţiativă foarte puternică în vederea prodcerii masive a vaccinurilor în Africa şi unei dezvoltări, astfel, a unor parteneriate de finanţare şi industriale, o capacitate de producţie în Africa a unor vaccinuri de tip adenoviral, proteinelor recombinate şi ARN mesager, în următoarele săptămâni”.

El a evocat ”finanţări prin Banca Mondială”.

Acest anunţ confirmă o susţinere internaţională a ridicării brevetelor vaccinurilor, cerută insistent de India şi Africa de Sud, în urma unui apel în acest sens al preşedintelui american Joe Biden, urmat de UE - în pofida opoziţiei laboratoarelor farmaceutice.

ANVELOPĂ ÎN VALOARE DE 50 DE MILIARDE

Macron a anunţat, având în vedere timpul necesar instalării unor instalaţii de producţie, că, pe termen scurt, participanţii la summit au convenit ”să crească obiectivul Covax (organizaţia de distribuirea vaccinurilor anticovid în ţări sărace) de la 20 la 40% de persoane vaccinate în Africa”, prin intermediul unor transferuri de vaccin”.

”Vom da mandat FMI să examineze cum să mobilizăm finanţări suplimentare. Este vorba despre mobilizarea unei anvelope totale în valoare  de aproximativ 50 de miliarde pentru a reuşi”, a anunţat el.

Obiectivul este ”folosirea unei părţi a drepturilor de tragere speciale ale FMI şi de folosirea acestora în acest mecanism, încă din iulie, în vederea distribuirii dozelor suplimentare din ţările bogate”, ”cu scopul de a vaccina 40% dintre africani şi africance până la sfârşitul lui 2021”, a anunţat Macron.

”Este un obiectiv pe care-l putem atinge dacă mobilizăm aceste finanţări şi ne organizăm în acest sens”, a conchis el.

LUPTA ÎMPOTRIVA ACTIVIŞTILOR ANTIVACCINARE

Preşedintele congolez Félix Tshisekedi a subliniat importanţa unei produceri a vaccinurilor anticovid în Africa, în vederea contracarării unor campanii complotiste ”antivaccin”.

”Dacă produsul vine din Africa, acest lucru va avea un impact pozitiv” împotriva ”activităţii de sabotare pe reţele de socializare, care au diabolizat vaccinarea, pe care o prezintă drept un complot internaţional în vederea exterminării populaţiei africane”, a avertizat el.

”Este necesară o contrasensibilizare”, iar altfel există ”riscul unei noi variante” în Africa, mai rezistente, care ar putea ameninţa planeta, a apreciat Tshisekedi.

”Noi am primit 1,6 milioane de doze. Am reuşit să vaccinăm doar 10.000 de persoane, marea majoritate expatriaţi”, a anuţat preşedintele congolez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.