Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi au discutat marţi, într-o videoconferinţă, cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, în vederea unei medieri în Orientul Mijlociu privind un ”armistiţiu rapid şi evitarea unei extinderi a conflictului”, anunţă Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron a discutat marţi cu preşedintele egiptean, care se află într-o vizită la Paris, şi şi-au anunţat intenţia comună de a solicita sprijinul Iordaniei în vederea unei medieri în conflictul dintre israelieni şi palestinieni.

Această mediere ”este unul dintre elementele care să permită un armistiţiu, (un element-)cheie în reunificarea componentelor palestiniene şi garantarea nerecurgerii la violenţă”, anunţa luni Macron într-o conferinţă de presă, la finalul unei Conferinţe Internaţionale pe tema ajutării Sudanului.

”Am decis să purtăm în zilele următoare o dscuţie cu regele Iordaniei pentru a vedea cum să facem o propunere concretă pe această cale”, adăuga el.

Egiptul, care a semnat un tratat de pace cu Israelul şi care are o frontieră comună cu Fâşia Gaza, încearcă să-şi reia rolul regional istoric printr-o mediere în conflictul în curs între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas, în timp ce Statele Unite sunt discrete în negocieri internaţionale.

Emmanuel Macron şi-a multiplicat săptămâna trecută iniţiativele diplomatice. El îndeamnă la o ”întoarcere la pace”.

Şeful statului francez l-a sunat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, iar apoi pe premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, cu care intenţionează să vorbească din nou în curând.

El a adoptat atunci o poziţie de mijloc.

Macron a subliniat atunci, pe de o parte, ”dreptul de a se apăra” al Israelului şi a condamnat ”în mod ferm tiruri revendicate de Hamas şi alte grupări teroriste”, iar pe de altă parte ţi-a exprimat ”îngrijorarea faţă de populaţia civilă din (Fâşia) Gaza”.

Bombardamente intensive israeliene în Fâşia Gaza şi tiruri de proiectile din Fâşia Gaza către Israel au ucis cel puţin 222 de persoane - marea majoritate palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.