Preşedintele american Joe Biden are mâinile pătate de sânge, din cauza susţinerii atacurilor aeriene ale Israelului în Fâşia Gaza, acuză preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Scrieţi istoria cu mâinile însângerate”, îl acuză Erdogan pe locatarul Casei Albe şi reproşează administraţiei americane noi vânzări de armament Israelului, ”care comite atacuri disporoporţionate împotriva Fâşiei Gaza”.

”Teritoriile palestiniene sunt victima persecuţiei, suferinţelor şi sângele curge acolo la fel ca în alte regiuni care şi-au pierdut pacea odată cu sfârşitul Imperiului Otoman. Iar dumneavoastră susţineţi acest lucru”, l-a interpelat luni Erdogan pe omologul său american.

Recep Tayyip Erdogan a atacat violent şi Israelul.

”Aceştia sunt nişte criminali până într-acolo încât ucid copii în vârstă de cinci sau zece ani. Ei sug sânge pentru a-şi potoli setea”, acuză şeful statului turc.

Actualele confruntări armate au izbucnit la 10 mai, în urma unui baraj de proiectile ale mişcării palestiniene Hamas împotriva Israelului, după ce sute de manifestanţii palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea manifestaţiilor se află ameninţarea evacuării unor familii palestiniene în favoarea unor colonişti israeloieni.

De la începutul conflictului, 200 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza - inclusiv cel puţin 59 de copii -, iar alte peste 1.300 de persoane au fost rănite.

De partea israeliană, zece persoane au fost ucise - inclusiv un copil -, iar alte 294 de persoane au fost rănite în tiruri de proiectile şi rachete din Fâşia Gaza.

COMISIE ”PENTRU ADMINISTRAREA ISRAELULUI”

Recep Tayyip Erdogan îşi multiplică de mai multe zile reuniunile cu lideri şi demnitari străini, în vederea unei opriri a bombardamentellor israeliene.

Joe Biden menţine susţinerea tradiţională a americanilor faţă de dreptul statului evreu ”la apărare” în aceste confruntări violente între Israel şi Hamas.

În discursul său, Erdogan a propus înfiinţarea unei comisii ”din care să facă reprezentanţi ai celor trei religii -islam, iudaism şi creştinism - care să administreze Ierusalimul”, a cărui parte de est - în care se află locuri sfinte ale celor trei religii - este ocupată de către Israel din 1967.

Şeful statului turc denunţă de asemenea Austria din cauză că a ridicat vineri steagul israelian la clădiri oficiale, în semn de ”solidaritate” cu statul evreu.

”Statul austriac probabil că încearcă să-i facă pe musulmani să plătească factura genocidului pe care l-a comis împotriva evreilor”, apreciază Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.