Aproximativ 100 de migranţi au ajuns luni înot, cu ajurtorul unor colaci de salvare, în enclava spaniolă Ceuta, din Marocul vecin, anunţă autorităţile spaniole, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti migranţi au plecat în noaptea de duminică spre luni de pe plaje situate la câţiva kilometri sud de Ceuta şi au fost arestaţi la intrarea pe teritoriul spaniol, a anunţat un prurtător de cuvânt al Gărzii Civile spaniole la Ceuta.

Din grup făceau parte în principal bărbaţi tineri, dar şi femei şi copii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al prefecturii Ceuta.

Unii au folosit colaci de salvare, iar alaţii au intrat în enclava spaniolă cu ajutorul unor bărci pneumatice.

”Mareea era joasă, iar în anumite locuri se putea ajunge practic mergând”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Aproximativ 100 de migranţi au venit la sfârşitul lui aprilie în Ceuta din Maroc, într-un weekend, în grupuri de 20-30 de persoane. Majoritatea au fost expulzaţi ulterior către Maroc. 

Aceste sosiri ale unor migranţi din Maroc la Ceuta au loc într-un context de tesniuni diplomatice între Madrid şi Rabat.

Marocul, un aliat-cheie al Spaniei în lupta împotriva migraţiei ilegale, l-a convocat la sfârşitul lui aprilie pe ambasadorul spaniol la Rabat, pentru a-i transmite ”exasperarea” faţă de primirea în Spania, la îngrijiri, a liderului separatiştilor sharoui al Frontului Polisario, Brahim Ghali.

Războiul din Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă clasată drept ”teritoriu neautonom” de către ONU, din cauza lipsei unei reglementări definitive, opune de peste 45 de ani Marocul şi Frontul Polisario, susţinut de Algeria.

Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, însă Rabatul, care consideră Sahara drept o ”cauză naţională”, propune o autonomie sub suveranitate.

Migranţi încearcă cu regularitate să ajungă în Ceuta înot sau prin escaladarea unor bariere frontaliere care desprat enclava de Maroc.

Ceuta şi Melila, cealaltă enclavă spaniolă, situată pe coasta marocană, constiuie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europeene (UE) cu Africa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.