Valoarea totală a pieţei pentru servicii IT&C şi echipamente informatice şi de telecomunicaţii a fost de 58,81 miliarde lei (11,92 miliarde euro), în 2020, comparativ cu 48,10 miliarde de lei (9,75 miliarde de euro), în anul anterior, arată o analiză efectuată de Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor de comunicaţii, a centrelor de date şi a soluţiilor software.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Piaţa serviciilor IT&C a urcat cu 23,4% în 2020, iar comerţul en-gros de echipamente informatice şi de telecomunicaţii a crescut cu 20,5% faţă de 2019, rezultând o creştere totală a pieţei de 22,27%", arată o analiză efectuată de Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor de comunicaţii, a centrelor de date şi a soluţiilor software.

Valoarea totală a pieţei pentru servicii IT&C şi comerţ cu echipamente de comunicaţii a fost de 58,81 miliarde lei (11,92 miliarde euro), în 2020, comparativ cu 48,10 miliarde lei (9,75 miliarde de euro), în anul anterior.

"Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piaţa serviciilor şi cea a comerţului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent şi înregistra o creştere de 15,35% faţă de 2018. În pofida crizei sanitare mondiale, care a dus la o scădere cu peste 10% a economiei româneşti în trimestrul al II-lea din 2020, nevoia de soluţii pentru munca la distanţă a condus la investiţii din partea companiilor şi a instituţiilor publice în echipamente, servicii pentru comunicaţii, infrastructuri şi soluţii de securitate a datelor, precum şi în capacitatea de comunicare şi colaborare online", subliniază analiza Arctic Stream.

Pandemia COVID-19 a izbucnit într-un moment de creştere a cererii de servicii pentru digitalizarea operaţiunilor şi automatizări, astfel că noul context global a impulsionat investiţiile în domeniu. Astfel, chiar dacă ritmul de creştere ar putea fi mai puţin spectaculos faţă de anul trecut, piaţa va înregistra o creştere solidă în continuare.

Pe de o parte, la nivel global, compania de consultanţă şi cercetare IT&C Gartner previzionează, în studiul Top Strategic Technology Trends for 2021, că bugetele de investiţii IT vor ajunge la 4,1 trilioane de dolari anul acesta, continuând să crească până la 4,29 trilioane de dolari în 2022, în timp ce avansul global de anul viitor este estimat la 4,6%.

În acelaşi timp, în România, Arctic Stream anticipează o creştere anuală a pieţei de cel puţin 14-15% în următorii 3-4 ani.

Mai mult, dacă în perioada 2015-2020, sectorul IT&C a reprezentat circa 7% din PIB-ul României, în următorii ani, ponderea acestuia ar putea atinge 10%, în contextul în care atât companiile private din diferite industrii (banking, retail, energie şi utilităţi etc.), cât şi instituţiile statului vor continua să investească în transformarea digitală.

„Deşi anul 2020 a pus omenirea în faţa unei situaţii fără precedent în istoria recentă, căile prin care s-a răspuns la această provocare au inclus extinderea muncii la distanţă şi a serviciilor oferite prin internet de către sectorul public şi companiile private. Arctic Stream a răspuns prompt nevoii în creştere de infrastructură IT performantă şi care să devină rapid funcţională, ceea ce a dus la cea mai mare cifră de afaceri şi la cel mai bun profit din istoria companiei noastre. Trendul de transformare digitală a societăţii era deja unul ireversibil, dar ritmul de dezvoltare s-a accelerat, iar obiectivul nostru este să ne adaptăm business-ul pentru a valorifica în continuare oportunităţile acestei pieţe în expansiune”, a declarat Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream.

Anul trecut, Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro (peste 40 milioane de lei), în creştere cu peste 120% faţă de 2019, şi un profit de peste 1,2 milioane de euro (peste 6 milioane lei), mai mare cu 200% faţă de anul anterior.

Compania vizează accelerarea creşterii prin atragerea de finanţare de pe piaţa de capital, pentru posibile achiziţii de firme din domeniu şi intrarea pe noi nişe de business.

Arctic Stream îşi va extinde cu 30% echipa şi capabilităţile tehnice ale acesteia.

Arctic Stream este o companie cu capital integral românesc, fondată în 2017, cu un portofoliu de servicii care include: evaluarea infrastructurii IT; consultanţa; proiectarea, reproiectarea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi de securitate IT; managementul de proiect, configurarea, implementarea şi migrarea de soluţii complexe; alături de mentenanţa şi suportul operaţional post-implementare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.