Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat vineri în consultare publică trei proiecte de decizie care privesc procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, precum şi stabilirea tarifului de utilizare a spectrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"ANCOM lansează în consultare publică trei proiecte de decizie care privesc procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, precum şi stabilirea tarifului de utilizare a spectrului", anunţă ANCOM.

Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio

Proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio propune modificarea unor prevederi şi introducerea unora noi care să permită asigurarea, la cerere, a protecţiei radio în cazul utilizării spectrului radio exclusiv prin recepţie, în anumite situaţii indicate exhaustiv în cadrul proiectului.

Este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului prin satelit, cercetare spaţială ori exploatare spaţială) ori în serviciul de radioastronomie.

"Proiectul elimină obligaţia de obţinere a autorizaţiei individuale în cazul anumitor tipuri de echipamente radio terminale care funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie şi exclusiv sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice pentru care există licenţă de utilizare a frecvenţelor radio. Sunt avute în vedere, într-o primă fază, terminalele care funcţionează în cadrul reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit, asigurându-se astfel posibilitatea de implementare a unor decizii CEPT/ECC referitoare la acest subiect şi încurajându-se pe această cale dezvoltarea şi utilizarea reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit pe teritoriul României", precizează ANCOM.

Totodată, este clarificată procedura administrativă de solicitare şi acordare a licenţelor destinate transmisiilor temporare cu caracter experimental sau ocazional şi procedura de extindere a valabilităţii licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin încredinţare directă.

Proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio poate fi accesat pe site-ul autorităţii, perioada de consultare încheindu-se la data de 24 mai 2021.

Frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere

Proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Decizie preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere introduce unele definiţii şi precizări cu privire la condiţiile de funcţionare ale echipamentelor radio exceptate de la regimul de licenţiere.

"Întrucât în ultima decadă au început să ia amploare şi reţelele globale de comunicaţii mobile/fixe care furnizează servicii prin intermediul sateliţilor artificiali ai Pământului, proiectul propune modificări care, coroborate cu cele incluse în proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 353/2015, încurajează dezvoltarea şi utilizarea pe teritoriul României a acestui tip de reţele, astfel încât acestea să reprezinte o alternativă viabilă din punct de vedere comercial şi operaţional la reţelele terestre existente", menţionează ANCOM.

Proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Decizie preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere este publicat pe site-ul ANCOM, perioada de consultare fiind până la data de 14 iunie 2021.

Stabilirea tarifului de utilizare a spectrului

Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului propune tariful de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în România, prin intermediul unor reţele globale de comunicaţii mobile/fixe prin sateliţi artificiali ai Pământului. Aceste tipuri de reţele utilizează benzi de frecvenţe de peste 10 GHz, sateliţii din componenţa acestora fiind de tip geostaţionar sau non-geostaţionar.

Totodată, proiectul urmăreşte să clarifice modalitatea de aplicare a tarifului stabilit pentru frecvenţele de emisie asignate pentru echipamentele de radiorelee portabile (instalate pe camere de luat vederi fără fir), destinate transmisiilor temporare ocazionale de radiodifuziune sonoră şi/sau de televiziune. Acest gen de aplicaţii radio a cunoscut o diversificare semnificativă faţă de momentul când autoritatea a stabilit tariful respectiv, un exemplu în acest sens fiind transmisiile temporare ocazionale care urmează a fi realizate în luna iunie în acest an, când va avea loc Campionatul de fotbal EURO2020, organizat de UEFA inclusiv în România.

Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului poate fi accesat pe site-ul ANCOM, perioada de consultare fiind până la data de 24 mai 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.