Ambasada Statelor Unite la Moscova a anunţat vineri o reluare temporară a serviciilor consulare adresate americanilor, după ce Rusia a decis să amâne o reducere drastică a personalului reprezentanţei diplomatice americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada face acest anunţ la câteva zile după prima întâlnire între secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său rus Sergjei Lavrov.

Washingtonul şi Moscova lucrează, de asemenea, la organizarea unui summit Biden-Putin în iunie.

Moscova a interzis Ambasadei americane în Rusia, după ce Washingtonul i-a impus sancţiuni, să mai recurgă la cetăţeni neamericani, obligând astfel misiunea să se despartă de tot personalul său local, un lucru care i-a redus ”forţe de muncă cu 75%” şi a condus la închiderea, la 12 mai, a celei mai mari părţi a serviciului consular.

Reprezentanţa americană a anunţat vineri că Guvernul rus a amânat această măsură, ceea ce permite consulatului ”să-şi reia serviciile de rutină adresate cetăţenilor americani” - până la 16 iulie -, de exemplu în emiterea de paşapoarte şi acte de naştere.

Relaţiile americano-ruse au continuat să se degradeze pe fondul unor acuzaţii ale Washingtonului de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi de atacuri cibernetice.

Administraţia lui Joe Biden a impus în aprilie noi sancţiuni unor entităţi cu legături cu Rusia, a expulzat şase diplomaţi şi a interzis băncilor americane să cumpere în mod direct datorii emise de către Rusia.

Moscova a replicat prin expulzarea a zece diplomaţi americani, interzicerea intrării pe teritoriul rus a unor oficiali americani de rang înalt şi interzicerea reprezentanţelor americane de a angaja cetăţeni străini.

În pofida acestor lovituri punitive, cele două părţi vor să organizeze un summit al liderilor lor, într-o ţară terţă, în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.