,,Este foarte important ca România să simplifice procedurile în administraţia publică”, a declarat Aida Liha MATEJICEK, Head of Unit in the Romania Unit DG REGIO la Conferinţa „România verde şi digitală. Rolul oraşelor”, care a avut loc pe 11-12 mai, în Bucureşti, în grădina Muzeului Filipescu – Cesianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a reunit primari şi alţi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, reprezentanţi ai Executivului, ambasadori, companii de top din energie, IT&C, transporturi pentru a discuta doua subiecte importante aflate pe agenda publică, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană: tranziţiile către oraşele verzi şi digitale. „ Pentru a reuşi atingerea acestor obiective, cu rezultate eficiente şi durabile, este nevoie de o cât mai bună şi strânsă colaborare între autorităţile centrale, locale, mediul privat şi comunităţi.”, a declarat Camelia Spătaru, preşedinta Asociaţiei SMARTiCITY.

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, şi Primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil BOC, Primarul Sectorului 6, Ciprian CIUCU, Ambasadorul Estoniei în România, E.S. Ingrid KRESSEL, primari şi vice-primari ai primăriilor din Miercurea-Ciuc, PiatraNeamt, Câmpulung, Oradea, Slobozia, Piteşti, Lehliu, reprezentanţi ai Executivului, precum şi reprezentanţi de top ai mediului de business s-au numărat printre participanţi.

De asemenea, ne-am bucurat să îi avem cu noi pe Aida Liha Matejicek, şef al Unităţii României în cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Urbană şi Regională), Bernd Vogl - Şeful Departamentului de Energie, Planificarea energetică a oraşului Viena, care are ca sarcină principală gestionarea şi coordonarea programelor energetice vieneze şi munca strategică cu accent pe decarbonizarea oraşelor, pe Anja Reimann, lider de proiect în cadrul proiectului AI4Cities, Amsterdam, finanţat de UE şi care va juca un rol de lider în planurile de acţiune climatică ale oraşelor, Elsa Durieux - Ofiţer superior la ICLEI (Guvern local pentru durabilitate), o reţea globală de oraşe care lucrează la iniţiative de dezvoltare durabilă, Rob Davidson - Director, Analist în Consiliul de Tehnologie a Informaţiei şi Comunicaţiei. Pasionat de open data, promovând utilizarea datelor pentru bunăstarea socială şi crearea afacerilor.

Conferinţa s-a înscris în seria de evenimente organizate de Asociaţia SMARTiCITY şi jumptosmart.ro ( https://www.jumptosmart.ro/conferinta-from-city-to-smart-city), pentru promovarea soluţiilor smart, care pot contribui la transformarea oraşelor de acum în oraşe digitale şi verzi, în beneficiul locuitorilor.

Parteneri instituţionali : Muzeul Municipiului Bucureşti. Casa Filipescu-Cesianu.

Partenerii Conferinţei: Integrisoft, UP România, Electrogrup, Bosch, Signify, Orange, Nordis Group, Urban Scope, Otokar, International Alexander, Display Solutions, Capital Estate, Steinbeis Transfer Management, Yokko.

Parteneri media: News.ro, Bugetul.ro, New Money.

Câteva dintre declaraţiile făcute în timpul conferinţei:

Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca: “ Cele 80 de miliarde de euro din fondul de rezilienţă, plus exerciţiul financiar 2021-2027 sunt şanse unice pentru România şi administraţiile locale. Cei mai mulţi bani de aici merg pe verde şi digital. Atunci, în primul rând, noi trebuie să ne facem temele la noi acasă. Eu vă spun ce fac la Cluj: în primul rând, încerc să îmi fac temele în ceea ce ţine de mine, în primărie. În dimensiunea digitală, toate plăţile pe care le face cetăţeanul să fie făcute online".

Ciprian CIUCU, Primarul Sectorului 6, Bucuresti:’ Servicile care s-au dezvoltat de-a lungul timpului la Bucureşti au suferit de două mari probleme: una este că unele dintre ele au fost foarte, foarte slabe, a două problemă este că nu au fost întotdeauna corelate - acelaşi domeniu are diferite strategii, fie că vorbeşti de eficienţă energetică, fie că vorbeşti despre calitatea aerului sau despre mobilitate. Nu am simţit o corelare: au fost făcute în etape diferite sau în ani diferiţi de către echipe diferite(...).Simt nevoia redefinirii strategice . A treia problema este că, acolo unde a existat (nn:corelare), nu a fost însoţită de planuri de acţiune şi nu au fost bugetate acele planuri. “

Aida Liha MATEJICEK, Head of Unit in the Romania Unit DG REGIO:

“Clădirile inteligente pot fi transformate din consumatoare în producătoare de energie. România va beneficia în curând de aproximativ 20 de miliarde de la Fondul de Redresare şi Rezilienţă, pentru a rezolva impactul social şi economic pe care pandemia de Covid19 l-a avut. Avem câteva ţinte în sfera digitală şi climatică, cel putin 37% va fi acordat climatului si aproximativ 37% sferei digitale. Este foarte important pentru România să simplifice procedurile în administraţia publică.”

Vlad Sincă –Secretar de Stat în Ministerul Energiei: ,, Viitorul aparţine energiei regenerabile şi noi putem face această tranziţie prin intermediul gazului natural, pentru a ne asigura că renunţarea la energia electrică produsă din cărbune nu afectează rezilienţa sistemului energetic. Avem nevoie de gaze naturale. Se pun bazele legislative pentru comunităţile de energie. Aceste comunităţi se vor angaja în producţie, distribuţie, furnizare, consum, stocare şi servicii de eficienţă energetică. Vorbim, practic, de dezvoltarea unor comunităţi independente care participă activ la piaţa de energie electrică şi la sistemul energetic naţional, prin elementele de stocare pe care le aduce.

Elena Lasconi, Primarul Municipiului Câmpulung Muscel:

“Consider că ar trebui schimbată legea funcţionarului public, pentru a putea să angajăm oameni profesionişti. Avem nevoie de profesionişti şi este foarte greu să faci singur ceva. Eu îmi doresc ca Municipiul Câmpulung să ajungă oraşul cu cel mai mult verde pe cap de locuitor din ţară, am viziunea asta şi nu mă opresc până când nu o să şi realizez acest lucru.”

Adrian CRIŢ, Director General STB: ” Dacă vorbim de transportul de suprafaţă cel mai ecologic mod este tramvaiul. De ce? În primul rând, are emisii poluante zero, în al doilea rând e transportul având capacitatea cea mai mare. Dacă luăm în considerare şi faptul că circulă pe o cale de rulare care e dedicată, nu este influenţată de celelalte mijloace de transport, de către pietoni pot spune că avantajele sunt şi mai mari.”

Bernd Vogl, Chief Energy Planner, Head of Department, City of Vienna: “Avem zone în care nu este permis să folosim combustibil fosibil pentru clădirile noi. Viitorul sistemului energetic se bazează pe energia solară şi eoliană. Am început un proiect mare, principalele surse de energie vor fi panourile fotovoltaice, avem 50 MW din panouri voltaice în Viena şi ne dorim să ajungem la 250MW până în 2025.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.