Preşedintele israelian Reuven Rivlin avertizează împotriva riscului unui război civil, în timp ce furia şi frica cauzată de bombardamente intensive în Fâşia Gaza alimentează o escaladare a violenţei în mai multe oraşe mixte israeliene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îndemnuri la calm lansate de către conducători religioşi şi politici, întăriri ale poliţiei şi arestări în masă nu au contribuit la o evitare a unor revolte în mai multe oraşe arabo-evreieşti din Israel.

Televiziunea prezintă ”cvasi linşaje” ale unor automobilişti evrei şi arabi.

Poliţia anunţa miercuri că agresiuni par să fie comise mai degrabă de către evei împotriva arabilor.

Un arab a fost linşat în direct la televizor, după ce a fost scos din maşină şi bătut de către o mulţime în regiunea de coastă la Bat Yam.

Transmisiunea Canalului 12 a fost întreruptă în urma unui apel telefonic al preşedintelui Reuven Rivlin, care a cerut ”să opriţi această nebunie”.

”Suntem în pericol din cauza unor proiectile lansate asupra cetăţenilor noştri şi pe străzile noastre, iar noi ne cocupăm de un război civil smintit între noi”, a reproşat preşedintele israelian.

Minoritatea arabă din Israel, palestiniană prin moşternire, dar israeliană prin cetăţenie - care reprezntă 21% din populaţie - este urmaşa palestinienilor care au trăit în timpul dominaţiei otomane, iar apoi brtianice, după care a rămas în Israel, după înfiinţarea acestui stat în 1948.

Majoritatea arabilor israelieni sunt bilingvi şi se simt apropiaţi palestinienilor din Cisiordania şi Fâşia Gaza ocupate.

Ei denunţă adesea o discriminare sistamtică, un acces inegal la locuinţe, la îngrijiri de sănătate şi la educaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.