Deputata USR PLUS Diana Buzoianu a depus miercuri în Parlament o iniţiativă legislativă, în colaborare cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Ciprian Teleman ce prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România. Concret, proiectul de lege introduce un nou scop în obţinerea unui permis de muncă în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Proiectul USR PLUS defineşte termenul de „nomad digital” ca fiind acea categorie de angajaţi care muncesc de la depărtare pentru un angajator înregistrat într-un stat, dar care doresc să locuiască şi să călătorească într-un alt stat în timp ce desfăşoară activitatea de telemuncă.
 
În timp, în urma reglementării legislative a acestui fenomen, au ajuns să fie asimilaţi conceptului de nomazi digitali inclusiv persoanele care au înregistrată o companie, dar pot şi îşi doresc să realizeze activitatea economică de la distanţă, ei locuind sau călătorind într-un alt stat faţă de cel în care au înregistrată activitatea companiei, arată un comunicat de presă al Alianţei.
 
„De mulţi ani vorbim de potenţialul uriaş al României în turism şi în a atrage profesionişti aici. Viza pentru nomazii digitali este unul dintre instrumentele care poate face trecerea de la potenţial, la realitate. Folosind acest instrument putem atrage resurse financiare aici, în economia naţională. Putem promova ţara noastră şi crea un brand de lideri în domeniu”, a spus Diana Buzoianu, iniţiatoarea proiectului.
 
Ea arată că dacă România va atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi aproximativ 50 de milioane de euro în economia naţională. Un impact economic semnificativ pentru economia românească.
 
Ţara noastră se bucură de o bună conectivitate la internet şi un cost de trai scăzut, elemente ce favorizează atragerea nomazilor digitali. 
 
„Adoptarea proiectului de lege poate fi una dintre măsurile gândite în cadrul unui pachet macro de măsuri pentru redresarea situaţiei economice a României în contextul crizei economice ca urmare a pandemiei. Dar acest instrument poate fi privit ca utilitate chiar mai departe de atât, simultan contribuind la dezvoltarea societăţii şi economiei naţionale inclusiv în perioade de creştere economică. Iniţiativa are ca scop atragerea unui număr mai mare de persoane din state terţe care să continue să muncească de la depărtare în statele terţe, dar care să cheltuiască resurse financiare în România”, a conchis Buzoianu.
 
În expunerea de motive, Diana Buzoianu arată că printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se numără şi Germania, Estonia, Republica Cehă, Portugalia, Croaţia, Norvegia şi unele state non-membre UE precum Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua şi Barbuda, Mexic, Australia şi Thailanda.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.